Gyáva kistigris

1999. 11. 01. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pécsi Harmadik Színház bemutatóinak egyharmada gyermekdarab. Sőt, mivel a siker a korábbi évadok gyermekprodukcióit tovább élteti, műsorkínálatuknak közel a fele gyermekelőadás. Ez az ország első olyan színházi intézménye, amelynek nem volt állandó színészgárdája: minden előadást szerződtetett művészekkel vittek színre. Már működtek; önkormányzati támogatás nélkül is képesek voltak magas színvonalú produkciókat bemutatni, fesztiválokon, szakmai találkozókon több díjat is nyertek, nyernek. Vincze János rendező, az intézmény alapító direktora nem szereti a hagyományos színházi szerkezetet. – A Pécsi Harmadik Színház két lábon áll – mondja –, egyik a művészeti alkotóműhely, másik a gyermekprodukció. Sajnos jellemző, hogy a gyermekelőadás a felnőtteknek szánt produkció kicsinyített változata. Pedig a gyerek szuverén ember, fantáziája gazdag. Nem szabad lebecsülni. A pécsi művészszínház évi három bemutatója közül egy mindig gyermekdarab. Tavaly bemutatott produkciójuk, A gyáva kistigris az anyaszínházban több mint hatvan elődást ért meg, ezenkívül számos hazai teátrumban, Siófokon, Barcson, Szekszárdon, Pakson, Dunaújvárosban, Ercsiben, Marcaliban, Nagyatádon, Tabon, Pápán, Kapuvárott is nagy sikerrel játszották. A siker titka, hogy Kós Lajos – a nemzetközi rangú Pécsi Bóbita Bábegyüttes egykori megalapítója és felvirágoztatója – bízott a gyermekközönség fantáziájában és bábjátéki elemekkel teremtett izgalmas műfaji ötvözetet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.