Hibák és bűnök

1999. 11. 05. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aligha érdemes vitatni, hogy a miniszterelnök nem végzetes, de mégis igen kellemetlen kommunikációs hibát ejtett, amikor a nukleáris fegyverek ügyében nyilatkozott kanadai látogatása során. Mint ismert, Orbán Viktor a The Globe and Mail című lapnak kifejtette: bár a magyar nép ennek nem örülne, a kormány válsághelyzet esetén kész lenne megfontolni a NATO nukleáris eszközei magyarországi telepítésének engedélyezését. Bár tartalmi szempontból igazából nincs mit kifogásolni az idézett kijelentésen, a kormányfő magyarázkodni kényszerült. Nem számolt ugyanis azzal, hogy a kanadai közönségnek szánt nyilatkozata Magyarországra is eljut, ahol – a közvélemény történelmi tapasztalatok ismeretében érthető érzékenysége miatt – egészen más lesz az olvasata. Ha a kormány – különösen első embere – hibát követ el, akkor az ellenzék mindig leüti a magas labdát. Most sem történt ez másként, ám a mértéktartás teljes hiánya, a koalíció minden áron való lejáratásának szándéka ismét túllendítette az oppozíció vezető pártját a jogos és méltányos bírálat határán. Az MSZP ugyanis nem elégedett meg annak kimondásával, hogy a miniszterelnök nyilatkozata teljes mértékben felesleges volt, hiszen nincs szó válsághelyzetről, így értelmetlen a nyilvánosság előtt egy ilyen esetben teendő lépésről – akár csak elvi szinten is – beszélni. Ehelyett a szocialisták csütörtökön rendkívüli sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a kormányfő meghallgatását kezdeményezik a külügyi és a honvédelmi bizottság együttes, természetesen szintén rendkívüli ülésén. Kovács László pártelnök indoklása szerint erre azért van szükség, mert Orbán Viktor kijelentése „káros, zavart okoz a NATO-ban, felerősíti Oroszország NATO-val szembeni ellenállását, bizalmatlanságot kelt Magyarország és környezete között és megnöveli hazánk fenyegetettségét”. A diplomáciában jártas politikus ugyanakkor pontosan tudja, hogy éppen egy ilyen kényes ügy felfújása, belpolitikai célokra történő kihasználása vezethet az általa felsorolt kellemetlen következményekhez. A kérdés folyamatos napirenden tartása az igazi felelőtlenség, hiszen ez keltheti a külvilág felé is azt a látszatot, mintha itt egy létező, aktuális problémáról lenne szó. Az „atomkérdésnek” a belpolitikai viták fókuszába helyezése rendkívül káros lenne az ország számára. Csak remélni lehet, hogy a koszovói válság idején tanúsított magatartásával ellentétben az MSZP most nem fogja veszélyeztetni a meghatározó parlamenti erők által 1990 óta féltve őrzött nemzeti konszenzust a külpolitikában, s nem folytatja a támadást az Országgyűlés jövő heti ülésén. Mindenesetre nem árt, ha a szocialisták is tudatosítják magukban: pártjukat és jogelődjét nem úgy ismeri a társadalom, mint amelyik a nemzeti érdekek védelmében derekasan ellenáll a nemzetközi szervezetek „kéréseinek”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.