A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Iskolagond Budán

1999. 11. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tíz budai iskolát, valamint két pedagógiai intézményt érint a II. kerületi önkormányzat oktatási koncepciójának januárra tervezett módosítása. Az intézményrendszer átalakításával foglalkozó bizottság minap elkészült javaslata a gyermekszám drasztikus csökkenésével és anyagi okokkal indokolja a jövő tanévtől bevezetendő lépést.Benkő Gábor fideszes önkormányzati képviselő, a javaslatot kidolgozó szakmai bizottság tagja lapunknak elmondta: a budai városrészben tíz évvel ezelőtt 9 ezer 500 tanuló koptatta az iskolapadokat. A diákok száma mára csaknem a felére, 5 ezer 800-ra csökkent, s ez a tendencia az elkövetkezendő években is folytatódhat. Ehhez képest a jelenlegi tizennégy általános iskola nagyon sok – tette hozzá a képviselő. Mint ismeretes, a polgári többségű képviselő-testület már tavaszszal megpróbált változtatni a helyzeten, ám a Fillér utcai iskola másik két intézménnyel való öszszevonása az érintettek tiltakozása miatt elmaradt. Az új javaslat szerint az 1996-ban a Medve utcai iskolával összevont Csík Ferenc Általános Iskolát és Gimnáziumot az előbbi épületének felújításával végleg egy helyre költöztetnék. Három intézmény összevonásával a Kodály Zoltán ének-zenei iskola, illetve a hasonló profilú Járdányi Pál iskola és a Pedagógiai Szakszolgálat egyaránt a Marczibányi térre költözne. A Fillér utcai iskolába mennének a Fenyves utcaiak, közös igazgatás alá vonnák a Törökvészi úti és a Pitypang utcai iskolát, a nemrégiben felújított Ürömi utcai iskolaépületbe pedig a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium költözne. Ebben az esetben az Újlaki Általános Iskola felmenő rendszerben megszűnne, továbbá a Margit körúton működő kisegítő iskola feladatait a szomszédos XII. kerület és egy alapítványi iskola venné át. Benkő cáfolta, hogy szállodának vagy más üzleti célokra értékesítenék a felszabaduló épületeket. Szerinte évente több mint 100 millió forintot takaríthatnak meg. Egyeztetések várhatók a szülőkkel és a pedagógusokkal, akik 70-80 álláshely megszűnésével számolhatnak a jövőben. Lévárdi Judit, (MSZP) egyetért az ésszerűsítés gondolatával, ám szerinte megalapozott gazdaságossági számítások nélkül nem lehet dönteni. Szerinte a javaslat alapjául szogáló számok hamisak, mert azokban nincsenek benne az egyházi, alapítványi és magániskolák. Póta Gyula volt polgármester viszont az egész koncepciót elveti. A II. kerületi tanulószám messze meghaladja a fővárosi átlagot – tette hozzá az SZDSZ frakcióvezetője.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.