A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Káros a választói passzivitás

1999. 11. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország idei politikai évkönyve szerzőinek részvételével tartottak tudományos tanácskozást a Budapesti Közgazdaság-tudományi Egyetemen, amelyen többek közt a magyarországi pártrendszert és a választói szokások alakulását elemezték az előadók. Elhangzott, hogy a Marketing Centrum felmérése szerint egyre kevesebben határozzák meg magukat liberálisként a Fidesz szabadelvű öndefiníciója miatt. Az előadók egyetértettek abban, hogy a választói passzivitás Magyarországon a térségben egyedülálló méreteket öltött.Tölgyessy Péter előadásában annak a véleményének adott hangot, hogy ha 1990 után az MSZP nem áll talpra, úgy feltehetően az SZDSZ ma már a Szocialista Internacionálé tagja lenne. A fideszes országgyűlési képviselő szerint törvényszerűen előbb-utóbb arra is sor kerül, hogy a Fidesz elhagyja a Liberális Internacionálét. Marián Béla, a Marketing Centrum kutatásvezetője azt elemezte, hogy az 1998-as választások után a Fidesz népszerűségének növekedése a választói önigazolás számlájára írandó, így a mostani csökkenő trend logikus következmény. Felméréseik azt mutatják, lényegesen kevesebb ember tartja magát liberálisnak, mint évekkel ezelőtt, s ez azzal magyarázható, hogy a Fidesz is szabadelvű pártként definiálja magát. Rámutatott, hogy ez a folyamat 1996 végével indult, s 1998 elején zárult le. Gyarmati László, Áder János házelnök kabinetfőnöke előadásában azt fejtegette, hogy a legnagyobb kormánypárt nem fordult el saját korábbi önmeghatározásától, a jelenlegi kormányprogram és stratégia szervesen illeszkedik a magyarországi polgári hagyományba, amely legalább kétszáz éves múltra tekinthet vissza. Szekeres Imre MSZP-s képviselő pártjának 1998-as szerepléséről szólva érzékeltette: az, hogy a második forduló előtt már nem ő volt a kampányfőnök, kihatással volt a választások végkimenetelére is. – A nagyszülők politikai vonzalmai, illetve múltbeli státusa egyre inkább meghatározóvá válik a jelenlegi szavazói magatartás alakulásában – vélekedett Wiener György szocialista képviselő. Bauer Tamás, az SZDSZ képviselője szerint a kormánytöbbség nem csupán a kormányzásra használja fel a választóktól kapott felhatalmazást, s ez káros precedenst teremt. Úgy látta, egyfajta önmagát erősítő illúzió rabja lett a legnagyobb kormánypárt, mivel elfeledkezik arról, hogy a szavazati többség nem azonos a szociológiai többséggel. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a polgárok nagyarányú távolmaradása a választásokról a térségben egyedülálló méretet öltött. Feltehetően ez összefüggésben van azzal a közvélemény-kutatási adattal, amely szerint nálunk a legelégedetlenebbek az emberek a rendszerváltozás eredményeivel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.