A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Kinek kell a restrikció?

H. T.
1999. 11. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év elején megszorító intézkedésekre sarkallták a kormányt a gazdaságkutató cégek. Előbb a gazdasági, majd a pénzügyminiszter, végül a miniszterelnök maga is megerősítette: a kormányzat nem tervez restrikciókat, mert szükségtelenek. Mára bebizonyosodott, hogy „Orbán-csomag” nélkül is tartható a gazdaságkutatók által bírált idei költségvetés.Annak tükrében, hogy a gazdaságkutatóknak rendre korrigálniuk kellett az ez évre vonatkozó előrejelzéseiket, s az év elején tett, rendkívül pesszimista nyilatkozataikat ellenzéki politikusok az Országgyűlésben ismételgették, fölmerül a kérdés: a szakmaiság vagy a politikai attitűd jellemzi-e a hazai gazdaságkutató cégek munkáját? Hegedűs Miklós, a GKI Gazdaságkutató Rt. (amelynek elnöke, Vértes András, Horn Gyula gazdasági tanácsadója volt, másik vezetője pedig Akar László, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára a „Bokros-kurzusban”) igazgatója elismeri: politikai szempontok is dominálnak a gazdasági előrejelzések interpretálásában. A kutatásokat nem befolyásolják politikai szempon-tok, de azok eredményeinek ismertetését annál inkább. – Mindenki tudja azt, hogy a kutatók és a kormányzat által előrejelzett gazdasági mutatók közötti különbség olyannyira elenyésző, hogy még a statisztikai hibahatáron is belül maradnak. Tehát nem a tények, hanem ismertetésük hordoz politikai felhangot. Mindezt Hegedűs Miklós a rendszerváltás hibás gyakorlatának tulajdonítja. Úgy véli: 2-3 kormányzati ciklus után mindez véget ér, mihelyst kiépül a teljes piacgazdaság Magyarországon. Mint mondta: Nyugat–Európában hasonló esetre sehol sincs példa. Elemzők egy csoportja úgy látja: most éppen azok a személyek tüntetik fel kedvezőtlen színben a kormány gazdaságpolitikáját, akik aktívan statisztáltak a Horn-kormánynak akkor, amikor az (az 1998-as kampányidőszakban) jobbnál jobb makrogazdasági mutatókkal zsonglőrködött. Olyan elképzelés is él, amely a gazdasági ellenkampányban a következő választások előkészítését látja. „Azzal, hogy a jelenlegi gazdaságpolitikát az Antall-, majd a Boross-kormány ’92-es, ’93-as időszakához hasonlítják a kutatók, amelynek a szocialista és SZDSZ-es politikusok szerint egyenes következménye volt a Bokros Lajos-féle, 172 milliárd forintos restrikció, a 2002-es kormányváltás szükségét sugallják” – nyilatkozta lapunknak egy nevét elhallgatni kívánó elemző. Oblath Gábor, a Kopint-Datorg kutatási igazgatója szerint viszont csakis a sajtó vél politikai felhangot felfedezni a kutatóintézetek nyilatkozatai mögött, egyébként teljesen alaptalanul. – A kutatói vélemények kizárólag a többféle szakmai megítélés miatt különböznek, s nem azért, mert egyik vagy másik gazdaságkutató politikailag elkötelezett lenne – nyilatkozta kérdésünkre a Ko-pint-Datorg igazgatója.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.