A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Kohl kényes helyzetben

Stefan Lázár (Köln)
1999. 11. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A karácsonyi béke hangulatából advent első vasárnapján semmit sem lehetett érezni a német belpolitikában. Az ország sorsát az utóbbi fél évszázadban irányító nagy néppártok mindegyike olyan problémákkal találja szembe magát, amelyek máris szomorú következtetésre késztetik a közvéleményt: a választópolgárok nagy része megvásárolhatónak tartja a politikusokat.E megsemmisítő erkölcsi megítélés vonatkozik a szociáldemokratákra éppen úgy, mint a kereszténydemokratákra. Az SDP soraiban az időközben lemondott alsó-szászországi tartományi miniszterelnök, Gerhard Glogowski mellett Klimment szövetségi közlekedésügyi miniszter Schleusser Észak-Rajna-Vesztfália tartományi pénzügyminisztere áll a jogtalan anyagi előnyök tényére támaszkodó vádak kereszttüzében. A hazai médiában óriási visszhangot kiváltó események mindenekelőtt a tavalyi választások óta népszerűségüket vesztett szociáldemokratákat és Gerhard Schrödert érintik. A kancellár jelentős sikert könyvelhetett el annak érdekében, hogy ellépjen a holtpontról – határozott beavatkozással és komoly állami támogatás kilátásba helyezésével rábírta a bankokat arra, hogy további kölcsönökkel megmentsék az ország második legnagyobb építési vállalkozását, a Philipp Holzmann-konszernt a csődbe jutástól. Sikeres intervenciója hatvanezer személy munkahelyét biztosította, és Gerhard Schrödert hosszú hónapok után ismét az elismerés hangja lengte körül. A kancellár folytatta tehát azt a sorozatot, melynek során – Alsó-Szászország miniszterelnökeként – megakadályozta, hogy olyan jelentős vállalatok, mint a Preussag acélmű és a Continental gumigyár külföldi tulajdonba kerüljenek. A szociáldemokraták már ezt megelőzően is sikerrel felhasználtak népszerű eseményeket arra, hogy megerősítsék politikai befolyásukat. Ezt a reményt csökkentette Schröder utóda Hannoverben: Gerhadt Glogowski bizonyítható tényekkel találta szemben magát – ingyen utazás, esküvőjének szponzorálása –, ezért végül levonta a következtetést: rövid tizenhárom hónap után lemondott. Az SPD-politikusok botrányai mögött egyre inkább elhalványodik a Schröder-siker. Ennek azonban az ellenzék sem tud örülni. Helmut Kohl egyre kényesebb helyzetbe kerül. Erre utal a CDU-hoz közel álló Springer kiadó lapjának, a Bild am Sonntagnak öles szalagcíme: Ejti a CDU Kohlt? A volt kancellár váratlanul saját embereivel találja szemben magát. A kereszténydemokraták egykori főtitkára, Heiner Geissler egy rádióinterjúban beismerte, hogy tudott a párt titkos, úgynevezett „fekete” bankszámláiról, amelyeken az adományokat „parkolták”. Kohl viszont határozottan ismételgeti, hogy ezekről neki nem volt tudomása. Ez számtalan CDU-politikus számára elképzelhetetlen állítás, ismerve a tizenhat éven keresztül kancellári tisztet is betöltő pártvezér vezetői stílusát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.