A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Korlátot állított az OECD az adókedvezmények elé

Csákó Attila
1999. 11. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Adókérdésekről, valamint az off-shore cégek jelenéről és jövőjéről tartott tegnap sajtótájékoztatót a PricewaterhouseCoopers (PwC) tanácsadó kft., amelynek megítélése szerint a kormány nyilvánvalóan fontos szempontnak tekintette, hogy ne változtassa radikálisan évente az adótörvényeket, biztosítva ezzel a stabilitás megőrzését, a gazdasági környezet kiszámíthatóságát. Az adóreformról szólva a tanácsadó cég fontos változásnak tekinti a az illetéktörvény új rendelkezését, amely szerint a közös gazdálkodás céljára a tag által szolgáltatott ingatlanapport megszerzése, illetve a társaság vagy a közös gazdálkodás egyéb formájának megszűnésekor a tagok között felosztott vagyonból az induló vagyon értékét meghaladó rész – a felhalmozott vagyon – nem lesz mentes a visszterhes vagyonátruházási illeték alól. – A kormány komolyan veszi az adóhelyzet stabilitását és a folyamatosságra törekszik. Az elkövetkezendő 2-3 évben azonban radikálisabb változások szükségesek az adózás területén. Sok vállalkozónak nyújt majd segítséget az átalányadózás szélesebb körben történő bevezetése. A társadalombiztosításban azonban komolyabb változás nem lesz, viszont kedvezőbb feltételeket teremtettek a magánszemélyeknek, akik jövő évtől élhetnek a társadalombiztosítási önellenőrzés lehetőségével alul– vagy túlfizetéseik esetén. Örvendetes, hogy a gyermekek után járó adókedvezmény 30 százalékkal növekszik – hangsúlyozta Gerendási Péter, a PwC cégtársa. A személyi jövedelemadó-kulcsok és sávok változatlanul hagyását a PwC negatívumként értékeli. Mint elhangzott, az országnak még 5-10 éve van arra, hogy a multinacinális cégeket és ezzel a működőtőkét idevonzza. Várhatóan a kormány felhatalmazást kap arra, hogy a nagyberuházási adókedvezmények jelenleg tízévi időtartamát meghosszabbítsa. A PricewaterhouseCoopers tapasztalatai szerint az off-shore cégek alapítása mind gyakoribb Magyarországon. A PwC ezt a Magyarország iránti bizalom növekedésének, az ország pozitív nemzetközi elismerésének és a jól működő pénzügyi és szolgáltatási színvonalának tudja be. Az off-shore cégek Magyarországi jelenlétében változás nem az EU-csatlakozás, hanem az OECD szigorú szabályai miatt fog bekövetkezni. Az OECD-szabályozás következtében várhatóan 2003. az utolsó dátum, amikor még kedvezmény adható ezeknek a cégeknek, viszont 2005-től a meglévő kedvezményeket is meg kell szüntetni. A nagy multinacionális társaságok eddig hasonló tevékenységeiket a fejlett piacgazdaságokkal rendelkező országokból (Hollandia, Belgium, Svájc, Luxemburg) szervezték. Mára alternatív helyként kezelik Magyarországot is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.