Következő mérkőzések
Horvátország
15:002024. június 19.
Albánia
Németország
18:002024. június 19.
Magyarország

Korrigálnak a börzék

1999. 11. 19. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csütörtöki napon 152,61 pontos emelkedéssel újból átlépte a 11 000 pontos határt az amerikai Dow Jones ipari index. A Nasdaq papírjai iránti többnapos élénkebb érdeklődés – ezúttal 2,37 százalékos emelkedést okozott – a tengerentúli piacokon lehengerlő hatást váltott ki. A Hewlett Packard kedvező eredménye friss vásárlókat vonzott a Wall Streetre, így a HP részvényei 13 5/16 dollárra növekedhettek, a szintén HP-érdekeltségi körbe tartozó mérőműszereket gyártó Agilent Technologies 14 dollárral javított értékén. Kellemesen alakult az IBM (+4,25 dollár), a Micron Technologies (+6 9/16 dollár) és a Metasolv Software (+36 dollár!) ára. A részvénypiacok szárnyalásával együtt a New York-i (NYME) árutőzsdén hároméves csúcsára – 26 dollár/hordó – emelkedett a kőolajár ára. Az olajár emelkedése inflációt gerjeszthet, mely a kamatemelés újabb lehetőségét vonja maga után. Az ázsiai piacokon megnyugvással vették tudomásul az amerikai boomot. A tokiói Nikkei 38,03 ponttal, a hong kongi Hang Seng 351,36 ponttal javult, nem úgy, mint az európai börzék árfolyama, melyek inkább a negatív tartományt preferálák. A Dow nyitáskori gyengülése, illetve a Nasdaq emelkedése elbizonytalanította a befektetőket, így a nem túl biztos lábakon álló Budapesti Értéktőzsde görbéje is lefelé mozgott. A magyar tőzsdén a nyitáskori 22,29 pontos előny szinte pillanatok alatt elfogyott, majd a mélyről újbóli emelkedésbe fogó BUX-indexet a tengerentúli gyengülés rántotta magával. A zárás körüli pesszimizmus az indexet 7538,32 pontra (–48,84 pont) csökkentette. A vezető részvények a hét utolsó napján nem túl fényesen produkáltak, a kivételt talán csak az Antenna Hungária papírjai jelentették, melyek 30 forinttal 4380 forintra drágultak. A legkeresettebb részvények közül a Mol 50 forintot, a Matáv 3 forintot, a TVK 30 forintot esett viszsza. A legnagyobb veszteséget a 140 forinttal lassuló Richter papírok mutathatták fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.