Kovács Árpád beszámolt

P.G.
1999. 11. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közbeszerzések tisztasága felett őrködő vizsgálóbizottság tegnapi, második ülésén meghallgatta az Állami Számvevőszék, a Közbeszerzési Tanács, valamint a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal beszámolóit. A testületek vezetőinek előadásaiból kiderült, hogy a közbeszerzések terén a nyugat-európai átlaghoz képest hazánkban még nagyságrendekkel több eljárásjogi szabálytalanságot követnek el.– A közbeszerzési eljárások terén a legnagyobb gondok a helyi önkormányzatoknál tapasztalhatók, mivel a beszerzések még nem épültek be a testületek költségvetési rendszerébe – mondta Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke az Országgyűlés közbeszerzési vizsgálóbizottságának tegnapi ülésén. Közlése szerint az ÁSZ 77 önkormányzatot ellenőrzött, amelyek közül többen még a törvényi előírásokat sem tartották be. A jövőben kiemelten akarnak foglalkozni azokkal a településekkel, ahol állami cél- és címzett támogatásokat használnak fel közbeszerzések útján. Kovács Árpád kifejtette: 1996 óta 15 ezer eljárást bonyolítottak le, amelyeknek 70 százaléka nyílt, 30 százaléka pedig tárgyalásos volt. Ez utóbbiaknál sűrűn előfordult a szabálytalan, hirdetmény nélküli pályáztatás. A közbeszerzési törvény szigorításával szeptembertől ezt már nem lehet megtenni, de ha mégis fény derül ilyen esetre, akkor a Közbeszerzési Döntőbizottságnak (KDB) jogorvoslati eljárást kell lefolytatnia. Farkas Gyöngyi, a KDB elnöke megjegyezte, hogy 15 ezer eljárás közül 6 százalékban kerültek valamilyen visszásság folytán az ellenőrző testület elé eljárások. A vizsgálóbizottság előtt Kovács Árpád kiemelte, hogy az ÁSZ szabálytalan eljárásokat tárt fel a Központi Nyilvántartó és Választási Hivatalnál, valamint a társadalombiztosítás informatikai beszerzésénél. Perlaki Jenő fideszes képviselő szorgalmazta, hogy az ÁSZ vizsgálja meg a fővárosi önkormányzat nagy értékű közbeszerzéseit is. Székely Zoltán (FKGP) pedig azt kezdeményezte: ki kell dolgozni egy olyan szabályozást, amely – akár pozitív diszkriminációval – a közbeszerzéseknél előnyben részesítené a hazai pályázókat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.