Lezárult a büdzsé részletes vitája

Pál-Szabó
1999. 11. 11. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés tegnap lezárta a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslat részletes vitáját és megtárgyalta az agrárgazdaság 1998. évi helyzetéről szóló jelentést. A vitában több ellenzéki és kormánypárti képviselő egyetértett a pedagógusok minőségi bérpótléknak emelésével, s az önkormányzatok támogatásáról is több esetben hasonlóan vélekedtek.Révész Máriusz (Fidesz) a pedagógusok kiemelt munkavégzéséért járó keresetkiegészítés 3000 forintra emelését kezdeményezte az eredeti javaslatban szereplő 1620 forint helyett. Szabados Tamás (MSZP) indítványozta a szakképzési normatíva emelését, míg Horn Gábor (SZDSZ) üdvözölte, hogy elmozdulás történik a minőségi bérpótlék visszaállítása felé. Egyúttal megfontolásra ajánlotta a tanárok továbbképzése, az iskolai könyvtárak és a közoktatási közalapítványok többlettámogatását javasló SZDSZ-es indítványokat. Csatári József (FKGP) pártja mezőgazdasággal kapcsolatos módosító csomagjából kiemelte az állami kezességvállalás 55 milliárd forintra emelését az előterjesztésben szereplő 10 milliárd forintról, valamint a piacra jutási támogatás 15,6 milliárd forintos növelését és az agrártermelési támogatás 60 milliárd forintra való bővítését a kormány által javasolt 34,7 milliárd forintról. Az Európai Unió előírásainak nem megfelelő mezőgazdasági termékek is kapnak támogatást – kifogásolta az SZDSZ-es Kis Zoltán. Gémesi György (MDF) az önkormányzatok központi támogatásának 15 milliárd forinttal történő megemelését javasolta, ez azt jelentené, hogy a kormány által tervezett 5 százalék helyett a helyben maradó személyijövedelemadó-hányad 7,5 százalék lenne. Ugyanezt indítványozta az MSZP-s Jauernik István is, de ő 30 milliárd forinttal növelné a keretet. Gidai Erzsébet (MIÉP) szerint a pénzintézetek és a mul-tinacinális vállalatok kedvezményes adójának megszüntetésével lehetne az önkormányzatoknak és a közszférának forrást teremteni. Juharos Róbert (Fidesz) rendezetlennek nevezte a fővárosi és a kerületi önkormányzatok viszonyát, és javasolta, hogy a Budapestnek járó normatív támogatások 50 százaléka a kerületeket illesse meg. Hajdú László (MSZP) kerületi polgármesterként jelezte, hogy támogatja Juharos Róbert indítványát. Kijelentette, minden olyan módosító javaslatot támogat, amely kedvező változást hoz az önkormányzatoknak. Horváth János (Fidesz) azt ajánlotta a pénzügyminiszternek, hogy preferálja a növekedést szolgáló módosító indítványokat, függetlenül attól, ellenzéki vagy kormánypárti frakció nyújtotta-e be őket. Az APEH-dolgozók jövőre betervezett prémiumkeretének 2,6 milliárd forintos csökkentésére tett javaslatot Szalay Gábor (SZDSZ).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.