A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Liliom újra

1999. 11. 23. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős bemutatóra készül a József Attila Színház: december 11-én kerül színre a Liliom, Molnár Ferenc színműve, amelynek a szerző az 1990-es vígszínházi ősbemutató színlapján az Egy csirkefogó élete és halála – Külvárosi legenda hét képben alcímet adta.A köztudatban valamilyen oknál fogva az él, hogy a Závoczki Endre (Liliom) és Julika történetét elmesélő darab azonnal nagy siker volt. Az igazság azonban az, hogy az 1909. december 7-i premier, annak dacára, hogy a két főszerepet a Vígszínház legendás színészpárosa, Hegedűs Gyula és Varsányi Irén játszotta, bukást hozott. Az illusztris premierközönség az előadás végére csaknem üresen hagyta a színházat; a szünetekben eltávoztak, mert az ekkor már A doktor úr és Az ördög révén igen sikeres Molnár Ferenctől nem ezt várták. A külvárosi figurák, a szokatlan nyelvezet, a sajátos költői realizmus idegen volt ettől a közönségtől. Amikor – tíz év múlva – a Vígben felújították a darabot Csortos Gyulával és ismét Varsányi Irénnel, akkor sem volt sokkal nagyobb sikere. Talán csak az 1937-es Művész színházbeli előadás, Pünkösdi Andor rendezésében, a Páger Antal–Dajka Margit kettőssel, hozott változást a Liliom megítélésében és fogadtatásában. A József Attila Színház most az ősbemutató 90. évfordulója alkalmából viszi színre a Liliomot – épp a darabéhoz hasonló külvárosi környezetben, bár persze a mai Angyalföld nem azonos a kilencven évvel ezelőttivel. A rendező, Léner Péter úgy nyilatkozott: számára a Liliom egy század eleji csirkefej-történet, a lecsúszás, az elszegényedés, az öngyilkosságba menekülés tragédiája. A címszerepet ezúttal Mihályi Győző játssza. Julika Kocsis Judit, Muskátné Galambos Erzsi, Mari Lévay Viktória, Ficsúr Józsa Imre, Hugó Schnell Ádám, Linzmann Besenczi Árpád, Hollunderné Bakó Márta, a Hollunder fiú Háda János lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.