A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Oktatási háború

1999. 11. 30. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fővárosi önkormányzat a középiskolai hálózat drasztikus átalakítása kapcsán újabb frontot nyitott a polgári kormányzat ellen – nyilatkozta lapunknak Weinwurm Árpád, a fővárosi oktatási bizottság fideszes tagja. Az ágazati szakszervezetek szerint a helyi érdekvédők szakmai szempontokat nem, csak a törvényesség betartását kérhetik számon a kerületek és a Városháza döntéseinél.– Budapest szabad demokrata–szocialista vezetése oktatásügyben is kíméletlen támadást kezdeményezett a jelenlegi kormánykoalíció ellen – állítja Weinwurm Árpád fideszes fővárosi képviselő annak kapcsán, hogy egyre több kerület adná vissza gimnáziumait a Városházának. Mint ismeretes, a közoktatási törvény fővárosi feladatként határozza meg a középfokú oktatást. Ennek ellenére a gimnáziumok zömének fenntartói jogát 1991 óta a kerületek önként vállalt feladatként gyakorolják. A közgyűlés korábbi oktatási koncepciója viszont előírja: amennyiben egy kerületi önkormányzat lemondana az intézményről, a főváros csak a feladatot veszi át automatikusan, az iskolát nem. – Ez a törvény szövegének cinikus kifordítása, és megengedhetetlen – véli Weinwurm Árpád, aki szerint az SZDSZ-es vezetésű zuglói önkormányzat titokban most készül „szétverni” egy jól működő középiskolát. Hozzátette: a viszszaadások sajnálatosak, ám önmagukban nem elítélendők. A Városházán viszont a források csökkenésével indokolják elutasító álláspontjukat, a kormányra hárítva a felelősséget, pedig az úgynevezett normatívák emelésével valójában többet kapnak az önkormányzatok. Korábban beszámoltunk arról, hogy a polgári többségű V. és a XI. kerület, valamint az MSZP-s irányítású XX. kerület lépésre szánta el magát. A fővárosi oktatási bizottság a Belvárosi Esti Gimnáziumot és a kelenföldi Széchenyi István Gimnáziumot egy helyre költöztetné, míg pesterzsébeti Passuth László Gimná- zium sorsáról két héten belül dönt a kerületi testület. Pálinszki Antal, a bizottság szocialista elnöke szerint nem kell módosítani koncepciójukat, hiszen a nagy hagyományokkal rendelkező iskolákat, valamint a máshol nem biztosítható profilú intézményeket átveszik. Az érdekképviseletek az önkormányzati finanszírozás rendezésében látják az egyre kaotikusabbá váló helyzet megoldását. Míg korábban az általános iskolai hálózat szűkítése jelentett gondot, ma már a középiskolák is veszélybe kerültek. Kívánatos lenne, hogy az önkormányzatok megalapozott és ne ad hoc döntéseket hozzanak – véli Szakács Péter, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) szóvivője. Szerinte félő, hogy Budapesten most kezdődik el egy negatív folyamat, amelyben ők elsősorban a jogszerűségre, az egyeztetések megtartására figyelhetnek. – A fenntartói és szakmai felelősség az önkormányzatoké – mondta Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) budapesti szervezetének főtitkára. Szerinte még több állami pénz kellene az oktatás minőségi fejlesztéséhez, a főváros koncepcióját pedig az élet úgyis átírja majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.