Pipasarok

Abbi
1999. 11. 24. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pipázás szokása – sok egyébhez hasonlóan – Angliából indulva terjedt el. Természetesen ez nem véletlen. Hiszen ma is hordoz valamit a viktoriánus kor polgári attitűdjéből. Valamit, amit az eleganciával, a mindennapok apró-cseprő, idegesítő történéseivel szembeni rezignált távolságtartással és az adatott idő minél kellemesebb eltöltésére való törekvéssel lehetne leginkább körülírni. Hogy mennyire Angliához kötődött-kötődik a pipázás, arra talán a legjobb példa: a mára pipagyártásban (pipadohány-előállításban) nagyhatalommá előlépő Dánia egyik reprezentatív márkájának (Stanwell) azért adtak angol nevet, hogy kelendőbbé tegyék a piacon. A remek dán pipák közül csak egy az említett Stanwell. Elsorolni nehéz lenne őket, hiszen a nagy, ismert gyárak mellett szinte folyamatosan alakulnak újabb és újabb manufaktúrák, ahol fiatal formatervezők kezdik el tevékenységüket, bizonyítván, Dániában a pipagyártás egy prosperáló üzletág volt és az ma is. Ellentétben Magyarországgal, ahol a nagykőrösi pipagyár dacára világszínvonalú darabjainak – a sajátos szocialista tulajdoni viszonyoknak köszönhetően –, veszteséget termelt. A nyolcvanas évek végén még megvolt a gyár mintaboltja a Kígyó utcában, ahol szebbnél szebb pipákat árultak szolid áron. Aztán bezárt, s ha az embernek szerencséje volt, a bolhapiacon rátalált még egy-egy jó pipára közülük. A magánosítás után mostanában újra látom feltűnni az ismerős formákat, megint lehet nagykőrösi pipát venni, s ha az ember rájuk néz, azt mondja, ezek egy része ma is színvonalas füstölési tulajdonságokkal rendelkezik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.