A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Röpke öröm, pillanatnyi bánat

Kálmán Gyöngyi
1999. 11. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Századunk olasz zeneművészetének jeles képviselője, Otto-rino Respighi inkább pompás szimfonikus költeményeiről ismert idehaza, mint a dalirodalom művelőjeként. Ezért is figyelemre méltó, hogy a mintegy négy tucatra tehető zongorakíséretes dalaiból most 22 felcsendül Kincses Veronika előadásában a Hungaroton új lemezén. Respighi, akit a hangszerelés nagy művészeként tartanak elsőrangú koloristának, nem sorolható az újítók közé, de vitathatatlanul nagy összegző, aki remekül ötvözte hazája zenei hagyományát (Verdi, Puccini) és a századforduló főbb stíluselemeit, amelyeket Debussy, Richard Strauss vagy az orosz Rimszkij-Korszakov neve fémjelez. Az ezüstkorongon megszó-laló négy dalciklust hallgatva azonnal feltűnik a szerzőt ért hatások sokfélesége, az eklektikus harmóniavilág, az egy darabon belül is tapasztalható hangnemváltások alkalmazása. Az érzéki hanghatások élménye nem véletlen: a dalok döntő hányada Gabriele D’Annunzio költeményeire íródott, aki a fiatal Kosztolányi Dezső szavaival „...tragikus és részeg lírai koncertté hangszereli az egész életet.” D’Annunzio a másodpercek örömét, bánatát zengi fülledt erotikájú verseiben, amelyek dekadenciája kitűnő megjelenítést kap Respighi imp-resszionisztikus és a késő romantikát idéző megzenésítésében. A hallgatóban felmerül egy magyar párhuzam: Ady Endre versei Bartók feldolgozásában. A tematikai és formai nóvumok, az egyetemes érvényűség e két utóbbi művész sajátja. A mikro- és makrokozmosz úgy, mint náluk, nem jelenik meg Respighi dalaiban. Mindazonáltal a CD-n színgazdag pódiumra termett dalokat szólaltat meg érzékletesen olaszul és franciául a minden vokális műfajban kiváló énekesnő, Kincses Veronika, és csodálatos hanghatásokat fest zongorajátékával hátterül Péter Szabó Anikó. (Hungaroton Classic.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.