A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Újabb izraeli csapatkivonás

Breuer Péter (Tel-Aviv)
1999. 11. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az izraeli hadsereg az előzetes terveknek megfelelően eltávolította tegnapra virradóra a pár kilométerre Hebrontól fekvő, engedély nélkül létesített Chávát-Máon települést. Ehud Barak, Izrael miniszterelnöke és védelmi minisztere párizsi látogatását megszakítva visszatért Izraelbe, hogy személyesen felügyelje a telepesek eltávolítását.Mint arról korábban beszámoltunk, a telepesek vezetői és a kormány megállapodott arról, hogy az engedély nélkül létesített településeket önként elhagyják a telepesek. Miután ők mégsem hajtották végre a szerződésben foglaltakat, a kormány a hadsereget és a határőrséget vetette be. Harmincöt férfit és öt nőt letartóztattak. A településen több száz szimpatizáns próbálta megzavarni a felszámolást. Tegnap, a kora délelőtti órákban az izraeli minisztertanács jóváhagyta a sáremi egyezmény második szakaszát, amely szerint a júdeai és somroni területek újabb öt százalékát üríti ki az izraeli hadsereg, és felügyeletét átadja a palesztin automóniának. A jobboldali pártok ellenzik az újabb kiürítéseket. A jobboldal képviselői arra emlékeztetik Barak kormányát, hogy alig egy nappal ezelőtt Párizsban Arafat újból egy palesztin államról beszélt, amelynek fővárosa szerinte Jeruzsálem kell hogy legyen. Mára virradóra a palesztin és az izraeli tárgyalóbizottságok megtartották első ülésüket nem messze a palesztin autonómiához tartozó Jerikótól. A megbeszélések jó légkörben folytak, és még a héten folytatódnak. A megbeszélések középpontjában a november 15-re tervezett újabb visszavonulás szerepel, amit elméletileg az izraeli biztonsági kabinet már el is fogadott. A Merec Párt egyik minisztere az izraeli rádiónak adott nyilatkozatában azt mondta, hogy akár egy „polgárháború” árán is be kell tartani az egyezményeket, és végre kell hajtani a kiürítéseket. Lapunk kérdésére a miniszter cáfolta az izraeli rádiónak adott nyilatkozatát. Szerinte szavait kiforgatták, polgárháborúról a riporter beszélt, és nem ő. Majd így folytatta: Ehud Barak miniszterelnök már elmondta a reggeli órákban, hogy a mai kiürítések és visszavonulások a demokrácia vizsgái. A közvélemény nagy része támogatja ugyan a telepeseket, de szerintük ahhoz, hogy béke legyen, a szerződéseket be kell tartani. Az izraeli biztonsági erők egyébként a letartóztatottak nagy részét még tegnap szabadlábra helyezték. A telepesek közül több asszony és gyermek kórházi ápolásra szorult. Lapunknak egy telepes asszony elmondta, azért vannak vele kiskorú gyermekei is, mert nekik is meg kell tanulniuk, hogy Izrael földje szent, és senkinek nem lehet átadni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.