A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Vajdasági értékelések

Pálinkás Ferenc (Újvidék)
1999. 11. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Állandó Értekezlet múlt heti budapesti második tanácskozásának eredményeit üdvözli mindkét vajdasági résztvevő szervezet, a VMSZ és a VMDP is, annak ellenére, hogy vezetőik mást-mást olvasnak ki a határozatokból.Kasza József, a VMSZ elnöke még Budapestről azt nyilatkozta a Magyar Szó tudósítójának, hogy az értekezleten legitimitást nyert az Ideiglenes Magyar Nemzeti Tanács (IMNT), a vajdasági magyarok sajátságos parlamentje, amelyet néhány hónappal ezelőtt a VMSZ vezetésével a hat vajdasági magyar párt közül három hozott létre. Kasza ennek megfelelően elvárja, hogy a VMDP is elfoglalja az őt megillető helyeket az ideiglenes tanácsban. Ugyanakkor a másik vajdasági résztvevő, a VMDP közleménye szerint a MÁÉRT zárónyilatkozata kompromisszumok eredménye, és ugyanez jellemzi a vajdasági magyarsággal kapcsolatos megállapításokat is. A VMDP olvasatában nem került be zárónyilatkozatba az IMNT támogatására vonatkozó VMSZ-javaslat és a VMDP azon javaslata sem, hogy a perszonális autonómia prioritása szövegszerűen kapjon kiemelt helyet. Ágoston András pártja ezzel együtt jó kompromisszumnak tartja a zárónyilatkozatot, és az amerikai szenátus törvényjavaslatának függvényében úgy véli, hogy megteremtődtek a feltételek a magyar autonómia nemzetközi bemutatására. A VMDP biztatónak tartja, hogy az amerikai székhelyű, magyar emberi jogi alapítvány hajlandó megszervezni a vajdasági magyar politikusok amerikai látogatását, és a párt szerint Ágoston Andrásnak és Kasza Józsefnek az itthoni politikai ellentéteket félretéve Washingtonba kellene utaznia, ahol bemutathatnák a hárompilléres autonómiatervezetet és ennek részeként a VMDP perszonális autonómiára vonatkozó modelljét. A kezdeményezésre a VMSZ részéről még nincs válasz. Közben továbbra is nyilvánvaló, hogy roppant nehéz lesz elsimítani a vajdasági magyarok közötti ellentéteket, ami kiderült az IMNT minapi ülésén is, amelyen a vajdasági magyar sajtó égető gondjai voltak napirenden. Nyilvánvalóvá vált azonban az is, hogy még a tanácsban képviselt három párt között is komoly ellentétek vannak, a többiekről pedig szinte tudomást sem akarnak venni. A kirekesztés szándéka leginkább Biacsi Antalnak, a VMSZ alelnökének a szavaiból derül ki, aki szerint a tájékoztatás politikai kérdés, és nem lehetnek részesei a vajdasági magyar tájékoztatási rendszernek azok a pártok, amelyek nem vettek részt az IMNT megalakításában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.