A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Választási rétestészta

Pálinkás Ferenc (Újvidék)
1999. 11. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szerbiai képviselőház e heti ülése után sem világos, hogy mikor lesznek, ha egyáltalán lesznek előrehozott választások Belgrádban. A kormánykoalíció ugyan minden ellenvetés nélkül napirendre tűzte a legerősebb ellenzéki párt, a Szerb Megújhodási Mozgalomnak a rendkívüli választások kiírását célzó követelését, de érdemben már nem akart ezzel foglalkozni, és a problémát az igazságügyi bizottság elé utalta.A hivatalos indoklás szerint a Megújhodási Mozgalom semmilyen konkrét javaslatot nem nyújtott be, így döntést sem lehetett hozni, és a bizottság előtt különben is mindegyik parlamenti párt kifejtheti véleményét. Az ilyen halogatás a beterjesztőt is meglepte, és Vuk Draskovics pártjában most azt hangoztatják, hogy még néhány napig várnak arra, hogy a hatalom bizonyítsa, komolyan gondolja a választásokkal kapcsolatos követelések megvitatását. A kormánypártok viszont a Szerb Megújhodási Mozgalmat okolják az ilyen kimenetelért. Azt állítják, hogy nem is volt kivel párbeszédet folytatniuk, ugyanis a beterjesztő képviselői az egy frakcióvezetőt kivéve bojkottálták a parlament ülését, mivel a többség nem egyezett bele abba, hogy eseti bizottság foglalkozzon a párt tagjait ért nemrégi furcsa közlekedési balesettel. Ebben négy ellenzéki politikus életét vesztette, a pártelnök, Draskovics pedig könnyebb sérüléseket szenvedett. Mindenesetre a választások kérdésére a felemás parlamenti döntés nem ad választ, és a kormánypártok azt tervezik, hogy a további megbeszélésekbe sem kapcsolják be a Szövetség a Változásokért képviselőit, tekintettel arra, hogy ők a legutóbbi választások bojkottja miatt nincsenek jelen a parlamentben. A rendkívüli választásokat követelők egyöntetűen úgy értékelik, hogy csak időhúzásról és a demokratikus ellenzék újabb megalázásáról van szó. Zoran Gyingyics, a Demokrata Párt elnöke komédiának nevezte a döntést, és azt mondta, hogy ez még egy érv az utcai tüntetések folytatása mellett. Gyingyics arra is kíváncsi, hogyan fog viselkedni az új helyzetben Draskovics pártja, amely eddig a hatalommal való megegyezést szorgalmazta. Az ellenzéki pártok többsége a történtek után nem számít semmi jóra a hatalom részéről, különösen azután, hogy a kormánypártok megszavazták az új önkormányzati törvényt. Ez az ellenzéki követelésekkel ellentétben a válasz-tások legalacsonyabb szintjén megtartja a többségi rendszert, sőt annak egyfordulós változatát vezeti be, ami kifejezetten hátrányos, a továbbra is tömbben politizáló ellenzéknek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.