Az orvos, aki az ördöggel cimborál

1999. 12. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sápadtak a leveseid, asszony! A pörköltödnek meg semmi íze! Embernek való bogyiszlóit tégy elém, ne ezt a gazt, nem vagyok én kecske! Mit iszol, Józsikám? Mindegy az, sógor, csak ártson! Ismerős szövegek a hazai családok hétköznapjaiból. Mert mi, magyarok belevaló, kemény legények vagyunk! Hogy meddig? Amíg egy reggel kínzó, elviselhetetlen hasi fájdalomra nem ébredünk. Akkor aztán orvosért, mentőért, olykor papért kiáltunk. S elkezdődik Canossa-járásunk a magyar egészségügy útvesztőiben.Dr. Pap Ákos professzorral, a MÁV Kórház osztályvezető főorvosával az emésztőrendszer betegségeiről, azok okairól s magyarországi orvoslásának jelenlegi lehetőségeiről beszélgetünk.- Szegeden kezdő orvosként választottam szakterületemnek a gasztroenterológiát, amely az emésztőrendszer, a gyomor, máj, hasnyálmirigy, epehólyag, lép és a bélrendszer betegségeivel foglalkozik. Sajnálatos, hogy főleg életvezetési okokból, az esetek számát tekintve – a daganatos és keringési betegségekhez hasonlóan – Magyarország az ilyen típusú megbetegedések terén is „dobogós” helyen áll. Az emésztőrendszer laboratóriuma, a máj igen sérülékeny. A hasnyálmirigy köldök alatt, keresztben, műszeresen is igen nehezen hozzáférhető ponton helyezkedik el. Munkavégzése felpörgetett, ezért a májénál ötször nagyobb a sérülés lehetősége. Mind a máj, mind a hasnyálmirigy – lényegében az egész emésztőrendszer – első számú közellensége a rendszeresen, hosszú távon fogyasztott alkohol. Napi húsz gramm ital – fél deci pálinka vagy fél liter sör – a májnál 20-22, a hasnyálmirigynél 10-17 év alatt végzi el – lassan, de többnyire biztosan – roncsoló munkáját. A hagyományos magyar konyha és vendégszeretet egészségkárosító hatásáról szemléletesen nyilatkoznak a pár napig itt tartózkodó nyugat-európai és amerikai turisták: fejfájás, hányinger, hasfájás gyötri őket, azt mondják, ha tovább kellene maradniuk, belehalnának a nálunk szokásos háromfogásos menükbe. Jól tudjuk, azért tömik a mi térségünkben a libát, hogy szép nagy mája legyen. Így alakul ki az embernél is a zsírmáj, a májnagyobbodás.- Miközben a professzor úrra vártam, elcsíptem egy beteg mondatfoszlányait: „Azt mondták, próbáljam meg a Papnál. Te jó ég, gondoltam, akkor ez már az utolsó kenet!” Feltételezem, van tudomása arról, hogy az ön különleges munkamódszere nem örvend osztatlan sikernek a kollégák körében?!- Mivel ösztöndíjasként alkalmam volt egy évet dolgozni Franciaországban, majd egy évet Amerikában, a világhírű Mayo-klinikán, van összehasonlítási alapom, és kellően fölvérteztem magamat a „dögöljön meg a szomszéd tehene is!” típusú mentalitás ellen. Nekem arra kell tartalékolnom az energiámat, hogy kiverekedjem a munkámhoz, a gyógyításhoz legszükségesebb feltételeket, de ha muszáj, e célból az ördöggel is cimborálok! A finanszírozás nehézségei, a hivatalok könnyelmű ígérgetései jobban boszszantanak! Manapság egy orvosnak menedzsernek, üzletembernek is kell lennie. Éppen most jövök a vállalkozóktól, ahol szponzorokat szereztem az osztályomnak. A Gasztroente-rológiai Szakmai Kollégium ügyvezető elnöke vagyok. Óriási előrelépés, hogy sikerült beindítanunk a háziorvosok továbbképzését. Sokat javítana a szakorvos munkájának eredményességén, ha a legújabb gyógymódokról, gyógyszerekről tájékozott kolléga referálná a beteget a klinikushoz, mint például Amerikában, ahol nem kaphat állást az az orvos, aki ötévenként nem újítja meg a vizsgáját. A közelmúltban a MÁV Kórházba helyeztem át működési területemet. Létrehoztuk és működtetjük a Gasztro Klubot, ahol kéthavonta az orvos, a beteg és a dietetikus személyre szólóan beszélik meg a diétát, az életviteli kérdéseket.- Az egészségügy és az orvoslás reménytelen helyzetéről rengeteget hallunk mostanában. A professzor úrnak vannak-e sikerélményei?- Kisvárosi orvosszülők gyermeke vagyok, anyám 88 évesen is a hódmezővásárhelyiek köztiszteletben álló doktor nénije. A vidéki normák, szokások beivódnak, egész életében elkísérik az embert. Nekem tízévesen az volt a sikerélményem, hogy krumplit termeltem, szinte családfő voltam, mivel apám korán meghalt. Nemrég vettem egy telket a Balatonnál, aminek az egyik vége meredek, csupasz löszfal volt. Saját kétkezi munkával sikerült beültetnem bokrokkal. Ötvenhárom évesen még maradt valami a kosaras és úszóévek izomzatából. A lelki tartalékokat is képes előhívni az ember, ha úgy hozza az élet. Most eszembe jut például, hogy amikor Franciaországban dolgoztam a Psalmus Hungaricussal, amatőr Óda-fordításommal sikerült feloldanom a honvágyat és a franciák ridegségét. Friss, kézzelfogható sikerélményem, hogy nemrég egy Svájcban dolgozó ösztöndíjasom hazahozott egy értékes, ott már erkölcsileg elavult, kiselejtezett orvosiműszer-szállítmányt, amelyet kórházunk kemény valutáért nem tudott volna megvenni. Nem kis fegyvertény volt kiverekedni, hogy átengedjék a vámon! Anyám egyszer azzal fogadott, vége a kutyának, menthetetlen beteg. Infúzióval próbálkoztam, sikerrel. Anyám nézte, nézte, majd mintha csak a krumplitermést dicsérné, megszólalt: „Te tényleg jó orvos vagy, fiam, meggyógyult a kutya!”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.