Jobb a szöcskék csirke

A kutatók szerint az ember tíz kilónál is több vegyszert kebelez be élete során, természetesen nem önszántából. Ha lenyel egy falat húst, kenyeret, egy korty sört, üdítôt, elszopogat egy cukorkát, csokoládét, a kalóriák mellett biztos, hogy mesterséges, legtöbbször káros anyagokat is bevisz vele a szervezetébe. Pedig lehet sokkal tisztább, egészségesebb élelmiszerekhez is jutni.

Balogh Géza
2002. 01. 10. 23:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ám azok termesztésével ma még csak nagyon kevesen próbálkoznak Magyarországon. Sokak szerint ez a jövô: a táj termôképességét figyelembe vevô, a megújuló energiaforrásokat jobban kihasználó, a környezet megóvását és az egészséges élelmiszerek elôállítását megcélzó bio-, vagy más néven ökogazdálkodás. Errôl tanácskoztak a közelmúltban neves szakemberek társaságában a beregi gazdák Tarpán.
Ma nálunk még sokan csak legyintenek az ökogazdálkodásra, mondván, nem egyéb, mint nyugatmajmolás. Mi sem bizonyítja azonban a fontosságát, mint az a riasztó adat, mely szerint a hazánkban megtalálható mintegy háromezer növényfajtának a negyede veszélyeztetett. És pusztul a termôtalaj is: romlik a szerkezete, csökken a szervesanyag-tartalma, miközben egyre nagyobb gondok forrása a savanyodás és az erózió is. Ráadásul pusztulnak a vízkészletek, fokozatosan szennyeződik a levegő. Mindezeket figyelembe véve elemi érdek az ökogazdálkodás minél nagyobb arányú, minél gyorsabb ütemű elterjesztése.
– A tennivalókat már nagyon sok helyen felismerték, ám a biogazdálkodás, leszámítva néhány nyugat-európai országot a legtöbb helyen gyermekcipôben jár – emelte ki elôadásában dr. Vágvölgyi Sándor, a nyíregyházi fôiskola tanszékvezetô tanára. – Igaz, vannak államok, ahol a mezôgazdasági területeknek már tizenöt százalékán ökogazdálkodás folyik, de a nagy többség még az egy százalékot sem éri el.
Az olyan biogazdák, mint a balmazújvárosi Rózsa Péter, vagy a nyíregyházi Zelenyánszki András sajnos ma még a kivételek közé tartoznak. Rózsa Péter, aki a Kvalikó Szövetkezet elnöke is egyben, zöldséggel foglalkozik, és a legkorszerűbb eszközöket, eljárásokat alkalmazza. Két évtizedes tapasztalata alapján állítja, biológiai úton is meg lehet védeni a gyümölcsöt, a zöldséget. Nincs szükség a méregdrága, igen veszélyes mérgekre; ám az is igaz, a biogazdálkodás komoly felkészültséget, és állandó készenlétet igényel.
– A világ még mindig a mennyiség bűvöletében él – állapította meg a biotermelő. – Azt hisszük, az a jó, ha egy hektáron száz mázsa búza terem, ha a tehén évente tízezer liter tejet ad, és a csirke másfél hónap alatt három kilót hízik Ám az csak keveseket érdekel, milyen áron. Mi is tartunk baromfit, de a csirkénk hat hónap alatt nô meg. Tápot messzirôl se lát, szöcskét viszont igen. És micsoda különbség van a tápos meg a szöcskés csirke között! A mesterséges anyagokkal felfújt paprika vagy alma se léphet a bioföldeken termett zöldség, gyümölcs nyomába. Sajnos, a piacon gyengék vagyunk. Ez talán a legnagyobb gondunk, amit sürgôsen orvosolnunk kell.
Zelenyánszki András sem tegnap kezdte ezt a gazdálkodási formát. A nyíregyházi kôművesmester tizennyolc éve vette fejébe, hogy kitanulja a biogazdálkodást. Hat évig járta Pest meg Debrecen iskoláit, s ma már eljutott odáig, hogy otthon szinte kizárólag a maga termesztette eledelt fogyasztja. Nyírjestanyán van egy huszonöt hektáros birtoka, melyen legutóbb repcét termelt.
– Huszonnyolc mázsa termett hektáronként, de nem a terméshozam a lényeg – számolt be tapasztalatairól. – Fontosabb a módszer s a bevétel. Természetesen semmiféle vegyszert sem használtunk, és a magot német megrendelésre adtuk el. Hétezer forintot kaptunk mázsánként, szemben az 5200 forintos tôzsdei árral. De azért ne higgyék, hogy fenékig tejfel az életünk. Mi például a repcére egyetlen fillér földalapú támogatást se kaptunk, mert nem fémzárolt vetômagot vetettünk. Hiába magyaráztuk, hogy hát ez biogazdától vásárolt vetômag. Nem kaptuk meg a támogatást.
A nyírségi „repcekirálynak” van egy hektár gyümölcsöse is, ahol szintén a hagyományos réz-kén összetételű szerrel permeteznek. De ismernek ennél hathatósabb eljárást is. A múltkor például megtámadta a kertet a szövôlepke. Egykettôre letakarodtak a fákról: Zelenyánszki András elôvette a disznóperzselôt meg a gázpalackot, és egy óra alatt kiirtotta a lepkét az utolsó szálig.
Hazánkban a kilencvenes évek derekán kezdôdött az ökogazdálkodók intenzívebb támogatása. Mint dr. Gyurasits Elemér, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium fôtanácsosa elmondta, az elsô évben tizenkétezer hektáron folyt ellenôrzött ökológiai gazdálkodás, s húszan pályáztak az állami támogatásra. Ma hatvan-hetvenezer hektáron zajlik ellenôrzött ökogazdálkodás, s másfél százan pályázták meg a kétszázmilliós támogatási keretet. Már ez is kétszerese a korábbi összegeknek, és 2002-tôl még több pénzt szán a biogazdálkodásra a nemrég elfogadott új agrártámogatási rendelet. Az ökológiai gazdálkodás mellett nagyobb támogatás juthat a talajvédô gazdálkodásra, az integrált növénytermesztésre is. Ugyancsak ösztönzik majd a legeltetésen alapuló gyepgazdálkodást és a vizes élôhelyek hasznosítását is halastó gyanánt.
Érdemes tehát sokaknak egy kicsit alaposabban elgondolkodni: ha másként nem, kísérletképpen nem lenne-e célszerű megpróbálkozni a biogazdálkodással.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.