időjárás 14°C Zalán 2023. március 30.
logo

Salt Lake City: a tizenkettedik nap

Geösel András
2002.02.21. 09:00

A Salt Lake City-i téli olimpia 12. versenynapján hét számban avattak bajnokot, és született két újabb világcsúcs is. A magyarok közül a gyorskorcsolyázó Egyed Krisztina nyújtotta a legjobb teljesítményt, aki országos csúcsot futott 1500 méteren.

Negyedik aranyérmét szerezte Salt Lake Cityben a norvég Ole Einar Björndalen, aki sílövészetben a 10, a 20 és a 12.5 kilométeres üldözéses verseny után a 4x7.5 kilométeres váltóval is győzött. Ezzel a 28 éves norvég az első biatlonista, aki egy olimpián négy elsőséget szerzett, azaz minden számban győzni tudott. Az ezüstérmes a német váltó, a bronzérem a franciáknak jutott.

A férfi jégkorongtorna negyeddöntőjében meglepetésre Fehéroroszország 4-3-ra legyőzte Svédországot, és bejutott a legjobb négy közé. Búcsúzott a címvédő cseh válogatott, miután a naganói döntő visszavágójának tartott mérkőzésen, 1-0-ra kikapott Oroszországtól. A hazaiak a papírformának megfelelően 5-0-ra nyertek Németország ellen, míg a kanadaiak izgalmas összecsapáson 2-1-re verték a finneket. A legjobb négy között Egyesült Államok-Oroszország és Kanada-Fehéroroszország párharcokra kerül sor.

A női gyorskorcsolyázók 1500 méteres futamán a német Anni Friesinger saját, korábbi világcsúcsát javította meg 36 századmásodperccel. A második helyen honfitársnője, Sabine Völker végzett. Egyed Krisztina folytatta kiváló szereplését, az 500 és 1000 méter után 1500-on is megjavította az országos csúcsot (1:59.86), és 23.-ként zárt.

Az alpesi síelők női műlesiklása a horvát Janica Kostelic újabb győzelmét hozta. A 20 éves versenyző az összetett megnyerése után második aranyérmét szerezte, ezenkívül van egy második helyezése is szuper-óriásműlesiklásban. Stipe Mesic horvát köztársasági elnök táviratban gratulált Kostelicnek: Bravo, csak így tovább! Az egész ország veled volt, és osztozott örömödben – írta az államfő. A második helyen a francia Laure Pequegnot végzett, a bronzérmet a svéd Anja Persson vette át. Vastagh Regős Márta a második futamban kiesett.


A rövidpályás gyorskorcsolya 3000 méteres női váltóversenyét a dél-koreaiak 4:12.793-as világcsúccsal nyerték, megelőzve az eddigi csúcstartó kínaiakat. A harmadik helyre a kanadai váltó korcsolyázott be.

A férfiak 1500 méteres vetélkedése hazai sikerrel zárult, miután az 1000 méteren ezüstérmes Apolo Anton Ohno ezúttal is másodikként ért célba, de az előtte végző dél-koreai Kim Dong Szungot kizárták, mert a versenybíróság szerint akadályozta az amerikait. „Az utolsó körben megpróbáltam belülről elmenni mellette. A szabályok szerint ha gyorsabb vagyok, nem tartóztathat fel. Azonban elém lépett, s nem sok hiányzott, hogy mindketten elessünk. Jó döntés született. Örülök, hogy sikerült nyernem. Az 1000 méteres fináléban mások hibájából buktam, a sors most szolgáltatott igazságot.” – közölte Ohno. A második a kínai Li Csia-csün, a harmadik a kanadai Marc Gagnon lett. Szántó Kornél és Knoch Balázs a selejtezőben kiesett.

Az olimpiára 54 év után visszatért férfi, illetve először megrendezett női szkeletonban egyformán amerikai aranyérem született. Ezt a számot utoljára 1948-ban rendezték meg, mert ez idáig veszélyesnek tartották, hogy majd 130 kilométeres sebességgel fejjel előre száguldoznak a versenyzők. A férfiaknál Jim Shea végzett az élen, megelőzve az osztrák Martin Rettlt, és a svájci Gregor Stahlit. A nők versenyét Tristan Gale nyerte, az ezüstérmes honfitársa Lea Ann Parsley lett, a bronzérmet az angol Alex Coomber vehette át.

Az éremtáblázatot 60 versenyszám után Norvégia vezeti, mögötte Németország és az Egyesült Államok áll.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.