Világkupa az Alpok sziklái között

A hagyományosan vendégszeretô Ausztriában számos sícentrum igyekszik a lehető legtöbbet nyújtani a világ minden tájáról idelátogatóknak. Amit azonban Salzburg tartomány biztosít, az már-már a felülmúlhatatlan jelzôvel minôsíthetô. Altenmarkt és Flachau régiója egy márciusi szezonzáró világkupafutammal tette felejthetetlen élménnyé részvételünket.

2002. 04. 12. 6:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szomszédaink turizmusáról csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, a világ síhatalmaként jegyzik a sógorok ebbéli szolgáltatását. A pályákat természetesen – tradicionálisan és egyöntetűen – jól karbantartják. Miként az agráriusok a földet, úgy művelik az üzemeltetôk nap mint nap a havas lejtôket, szükség szerint a hóágyúkat is bevetve.
Az alpesi világkupaversenyek rendezvényeinek óriási közönsége természetesen a sízés híveinek táborából verbuválódik. A járni – még és már – alig tudók is léccel a lábukon teljes természetességgel veszik itt birtokukba a különbözô nehézségfokozatú pályákat. Érthetô, hogy a csodálatos sport sztárjainak versenye korosztálytól függetlenül vonzza az érdeklôdôket. Különösen igaz ez Ausztriára, ahol kötelezô az iskolákban a síoktatás, elvégre nemzeti sport a síelés.
A Salzburg tartományban megrendezett szezonzáró világkupa hangulata fesztiváli volt. Az egész napos kísérôprogramok több színpadon, folyamatosan zajlottak: a brazil táncosnôk, népszerű együttesek élô fellépései, a jelmezbe öltözött vidám csoportok egymást váltva gondoskodtak a közönség szórakoztatásáról. A több tízezres publikumot a derű, a jókedv kovácsolta egybe a tavaszi szélben.
A csaknem egyhetes alpesi világverseny ezúttal két helyszínen (Altenmarkt-Zauchensee és Flachau) kínált izgalmakat. Az egyes futamok elôtt már közel egy órával megteltek a lelátók, a rajt pillanatától követhettük a száguldó versenyzôket a nagyméretű videofalon. A kivetítôtábla a beépített mérési pontokon rögzített részeredményeket is mutatta, s ilyenkor harsány közönségtetszés kísérte a pár tized- vagy századmásodpercnyi idôkülönbséggel érkezô sztárokat. (A mintegy félmilliós magyar sízôk táborából sosem került fel senki az elsô ötvenes listára – sajnos.)
Hasonlít a légkör a Forma–1-es világversenyekéhez. A több mint húsz országot képviselô élmezôny kiválóságainak saját úgynevezett fun clubjaik vannak, melyeknek egyik-másik fiatal tagja a hihetetlen változatosságban megfestett nemzeti zászlók színeit viseli, hatalmas molinókkal és jelentôs hangerôvel buzdítva kedvenceiket. A közönség dübörgô biztatása, a gázdudák szirénázó hangja, a szpíker izgalomtól fűtött, harsogó kommentárja, a dobok pergése betölti az egész völgyet. A fenyvesek énekesmadarainak tavaszköszöntô szelíd koncertjét csak a távolabbi hegyi sétautak kirándulói hallhatják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.