időjárás 11°C Aurél 2023. október 5.
logo

Déli harangszó Túrkevéről

Munkatársunktól
2002.06.14. 06:00

A következő héten minden délben a túrkevei református templom harangja szól a Kossuth rádióban. Túrkeve a Nagykunság keleti részén, a Hortobágy–Berettyó-főcsatorna közelében fekszik.

A város nevének mindkét eleme ősi magyar szó. A Túr azt az őstulkot jelenti, amelyik a vízjárta részeken volt otthonos, míg a kevi követ jelent. A középkorban Túrkeve helyén valószínűleg tizenegy kis település állt, köztük Keveegyháza, amely a mai város központja. A települést írásos forrás először 1261-ben említi. A török időkben Túrkeve teljesen elpusztult, és az 1700-as évek elején, a rácok támadásakor lakói II. Rákóczi Ferenc rakamazi birtokára menekültek. Csak öt év múlva, 1711-ben jöttek vissza. Első templomát Csermák Vencel debreceni kőművessel építtette fel az egyházközség. 1755. december 7-én szentelték fel az egytornyú, barokk, később többször átalakított Isten házát. A felszenteléssel egy időben már három harang is szólt a toronyban, de száz év múlva Hajdú Imre földbirtokos három acélharangot öntetett a németországi Bochumban. A délidőben megszólaló nagyharang a XIX. századot is felidézi, és emlékeztet a város híres szülötteire: Finta Sándorra, Finta Gergelyre, akik képzőművészeti gyűjteményüket adományozták Túrkevének, és a világhírű filmrendezőre, Korda Sándorra.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.