időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

ET-közgyűlés a közel-keleti helyzetről

MTI
2002.06.27. 12:43

Rendkívüli témaként, sürgősséggel tűzte napirendjére a közel-keleti helyzet megvitatását csütörtök délelőtti plenáris ülésén az Európa Tanács (ET) Strasbourgban folyó parlamenti közgyűlése. <br/>

A 44 tagállamot tömörítő európai szervezet több mint 600 fős törvényhozó testülete dokumentumban nyilvánította mélységes aggodalmát az izraeli-palesztin konfliktus elmérgesedése miatt. A képviselők meghallgatták a Palesztin Hatóság Jeruzsálem ügyében illetékes tisztségviselőjét és az izraeli parlament, a knesszet egyik képviselőjét. A vitában Eörsi Mátyás, a liberális frakció elnöke fejtette ki vezérszónokként csoportja álláspontját.

Az ET-képviselők délután határozattervezetet terjesztenek a plénum elé, s ebben kimondják: a közgyűlés támogatja olyan nemzetközi konferencia összehívását, amely az Egyesült Államok, az Oroszországi Föderáció, az Európai Unió és az ENSZ égisze alatt folytatja a madridi konferencián elkezdett békefolyamatot, bekapcsolva abba Izraelt, a Palesztin Hatóságot, valamint Szíriát és Libanont.

A határozat egyaránt elítéli a radikális palesztin csoportok terrorista tevékenységét és az izraeli hatóságok földfoglaló akcióit palesztin területeken. Felszólítja Izraelt, haladéktalanul állítsa le új települések létrehozását Ciszjordániában és a Gázai övezetben, hagyjon fel a palesztin intézmények módszeres lerombolásával, vonja vissza haderőit a 2000. szeptemberi vonalra, és kezdje meg a félbeszakadt tárgyalásokat Jasszer Arafat palesztin vezetővel.

A közgyűlés felhívja a palesztin hatóságokat, különösképpen Arafat elnököt a terrorista akciók azonnali beszüntetésére, az izraeli hatóságokkal való együttműködésre, szorgalmazza a terrorista csoportok gazdasági támogatásának beszüntetését, ösztönzi a demokratikus intézmények létrehozását, a soron következő helyhatósági és törvényhozási választások előkészítését.

Felszólalásában Eörsi megállapította, hogy a Közel-Keleten „vendetta-pszichózis” alakult ki, amelyet mindenképpen meg kell állítani. Az ET ugyan adhat jó tanácsokat arra nézve, melyik félnek mit nem szabad tennie, de a helyzet további kiéleződésének megelőzése érdekében alapvető fontosságú, hogy egyértelműen véleményt nyilvánítson. A közgyűlésnek világosan állást kell foglalnia az önálló palesztin állam mellett, és ugyanilyen határozottan és kompromisszumtól mentesen Izrael léte és biztonsága mellett is – hangsúlyozta a liberális frakció SZDSZ-es elnöke.

Utalt a strasbourgi helyszín szimbolikus jelentőségére: ez a vidék az évszázados francia-német szembenállás színhelye volt, ahol ma ez a két nép békében él egymás mellett. Ide kell hívni a feleket, és tárgyalásokat kell kezdeményezni. Az ET az emberi jogok védelmezésére alakult – emelte ki Eörsi – ezen belül a legfontosabb az élethez való jog, csak ez lehet a tárgyalások kiindulópontja.

A néppárti frakcióhoz tartozó Németh Zsolt (Fidesz-MPP) hozzászólásában rámutatott, hogy a közel-keleti helyzetnek nincs katonai megoldása, elengedhetetlen, hogy mindkét félben meglegyen a politikai szándék a tárgyalásokhoz való visszatéréshez. A megoldás csak hosszú távú lehet: garantálnia kell az önálló palesztin állam létrehozását, szavatolnia kell Izrael biztonságát és a térség arab államaival való normalizált viszonyát. Rövid távon a terrorista cselekedetek azonnali beszüntetése szükséges, a másik oldalról pedig a legitim palesztin vezető, Jasszer Arafat biztonságának és szabadságának helyreállítása, hogy előkészíthesse a közelgő demokratikus választásokat.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.