időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Fegyvervásárlási botrány Ausztriában

MTI
2002.06.28. 09:55

Karl-Heinz Schreiber, a pártadományokat vizsgáló német bizottság előtt megjelent fegyverkereskedő kijelentéseiből idézve a Der Standard című bécsi lap pénteken arról számolt be, milyen szerepe volt Wolfgang Schüssel akkori gazdasági miniszternek, mai kancellárnak az 1994-es botrányszagú radarbeszerzésekben, de Schreiber vallomásából nem derül ki, hogy Schüssel bármi rosszat tett volna.

1994-ben az utolsó fordulóban lévő négy pályázó közül a harmadik helyen álló francia Thomson cég nyerte el az 1,3 milliárd schilling (közel 100 millió euró) értékű megrendelést katonai radarrendszerekre.

Schreiber volt az, aki vallomásával kirobbantotta a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) pártadomány-botrányát, s a Standard a fegyverkereskedő május 14-én Berlinben tett, tulajdonképpen bizalmas vallomását idézi.

A Thomson-megrendeléssel kapcsolatos gyanakvás újra és újra felmerül Ausztriában, ám Wolfgang Schüssel már azóta is többször cáfolta ezeket a feltételezéseket, amióta kancellár.

A Thomson javára szóló váratlan döntés Schreiber szerint úgy jött létre, hogy ő az akkori bajor gazdasági miniszter, Otto Wiesheu (CSU) segítségével találkozót eszközölt ki Schüssel miniszternél Josef Merck, a Thompson svájci képviselője – és hírek szerint megvesztegetés-specialistája – számára, aki „kompenzációt” ajánlott fel. E kompenzációkról Schreiber kifejtette: pusztán arról a megszokott dologról volt szó, hogy sok üzletkötés nem működik állami részvétel nélkül: egy-egy nagy megrendelés esetén az adott ország felajánlja, hogy a vásárló államtól hasonló vagy nagyobb értékű beszerzései lesznek.

Nos, a Thomson-képviselő azt ajánlotta fel Schüsselnek, hogy a cég a radarok megrendelésének ellentételeként azok értékéhez képest 280 százalékos kompenzációt nyújt, s a találkozó után a Thomson valóban megemelte kompenzációs ajánlatát 270 százalékra. Schreiber és Wiesheu közbenjárására a fegyverkereskedő elmondása szerint azért volt szükség, mert a francia cég képviselőjének addig nem sikerült Schüssel közelébe jutni.

„Tulajdonképpen minden rendben volt. Aztán váratlanul a Thomson ausztriai képviselője valakinek felajánlott az ügyben egy aktatáskányi pénzt. Ez egy étteremben történt és botrány kerekedett valakivel, aki mindezt látta. Én akkor azt hittem, vége az üzletnek. Legnagyobb csodálkozásomra azonban végül mégiscsak bejött a dolog, és a Thomson a kínos történet ellenére megkapta a megrendelést” – mondta Schreiber, de arról nem szólt, hogy kinek ajánlották fel a pénzt és hogy konkrétan mik is voltak az említett kompenzációk – írta a Der Standard.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.