időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Orosz tudósok tüntetése

MTI
2002.06.27. 12:37

Tudósok, egyetemisták és doktoranduszok tüntettek csütörtökön az orosz kormány "Fehér Háznak" is nevezett moszkvai épülete előtt, a tudományos élet költségvetési finanszírozásának és a kutatók szociális helyzetének javítása érdekében. <br/>

A mintegy ezer fős megmozdulás több száz résztvevője a Moszkvától 130 kilométerre fekvő Puscsino tudósvárosból érkezett, a hét elején megkezdődött tiltakozó menet keretében. A héten a tudományos szféra tiltakozó megmozdulásaira került sor több más orosz városban is.

A tudósok legfőbb követelése az volt, hogy az orosz kormány teljesítse azt a törvényi vállalást, hogy az éves költségvetés 4 százalékát a tudomány, a kutatás-fejlesztés támogatására fordítsák. Sürgős intézkedéseket követeltek emellett a tudományos dolgozók anyagi helyzetének rendezésére is, a szféra ugyanis még a többi orosz közalkalmazotthoz képest is rendkívül alulfizetett. Borisz Kondik biokémikus, a tiltakozó menet vezetője arról számolt be csütörtökön, hogy az orosz tudományos kutatók átlagfizetése jelenleg 1500-3000 rubel – kb. 14-27 ezer forint – körül alakul. Kondik álláspontja szerint ha kormány nem változtat azonnal politikáján, az orosz tudomány menthetetlenül összeomlik: a tehetséges kutatók külföldre vándorlása folyamatosan gyorsul az évtized eleje óta.

Az orosz tudományos akadémia szakszervezete felemás módon viszonyult a spontán megmozduláshoz, aminek egyik oka az volt, hogy a kommunista párt erőteljesen képviseltette magát a tüntetésen. Aktivistáik a tudósok követelései mellett felléptek a Vlagyimir Putyin elnök és a kormány lemondását, a szocialista rendszer visszaállítását szorgalmazó, „szokásos” jelszavaikkal is. Valerij Szoboljev, a tudományos szakszervezet vezetője kollégái felhatalmazása nélkül nem is kívánta kommentálni a tiltakozó menetet, csak annyit közölt, hogy a szakszervezetek a jövő évi költségvetéstől teszik függővé hozzáállásukat.

Annyi viszont már bizonyos, hogy a 2003-as büdzsé nem fogja tartalmazni a csütörtöki tiltakozók legfontosabb követelését: Valentyina Matvijenko miniszterelnök-helyettes úgy nyilatkozott a megmozdulás után, hogy bármennyire is szeretné a kabinet, jövőre még irreális a tudomány 4 százalékos költségvetési részesedése. Ő is úgy vélte ugyanakkor, hogy az államnak sürgősen lépnie kell a nemrég még a világ élvonalába tartozó orosz tudomány megmentése érdekében, mert a most elveszített potenciált már soha nem szerzi vissza az ország.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.