időjárás 23°C Medárd 2023. június 8.
logo

Robbes Lamperth Mónikával találkozott

MTI
2002.06.12. 09:17

A rendőrség munkájának egyes részletei, a menekültek fogadásának körülményei és integrálásuk, valamint az emberkereskedelem elleni küzdelem is szóba került az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa és Lamperth Mónika belügyminiszter szerdai megbeszélésén Budapesten.

Alvaro-Gil Robles a megbeszélés után tartott rögtönzött tájékoztatón elmondta, hogy általános jelentést készít az emberi jogok érvényesüléséről valamennyi tagországban, s ennek kapcsán látogatott el Magyarországra. Elmondta azt is, hogy a vizsgálódást az ET parlamenti közgyűlése és a miniszteri tanács megbízásából végzi.

Lamperth Mónika közölte: a megbeszélésen áttekintették az emberi jogi kérdések magyarországi helyzetét, és megállapították, hogy az megfelel az európai normáknak.

Hozzátette: az ET emberi jogi biztosának felvetése egybecseng az új országos rendőr-főkapitány terveivel, elképzeléseivel, miszerint javítani kell a kisebbségekkel kapcsolatos eljárások helyzetén. – A menekültüggyel kapcsolatban főleg a társadalmi beilleszkedés kérdésében szükségesnek tartjuk néhány területen az előrelépést – hangoztatta a miniszter.

Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója, a tárgyalódelegáció tagja elmondta, hogy az emberi jogi biztos előzetes információi szerint a menekültek magyarországi fogadásának körülményei nem megfelelőek, integrálásuk hiányos.

Ennek kapcsán arról tájékoztatták az Európa Tanács emberi jogi biztosát, hogy az elmúlt egy évben ezen a téren jelentős változás történt, ugyanis Békéscsabán, Debrecenben és Bicskén végeztek el olyan bővítéseket a befogadó állomásokon, amelyek az esetleges problémákat orvosolják.

Alvaro-Gil Robles a nap folyamán ellátogat az Országgyűlési Biztosok Hivatalába, fogadja őt Bárándy Péter igazságügy-miniszter, illetve találkozik az országos kisebbségi önkormányzatok elnökeivel is.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.