időjárás 17°C Paszkál 2022. május 17.
logo

Soros: Válságban van a világgazdaság

MTI
2002.06.28. 08:07

Soros György szerint George W. Bush amerikai elnök és csapata a felelős a dollár értékvesztéséért, s azért, hogy "a nemzetközi pénzügyi rendszer varratai felfeslőben vannak". Hozzátette: "komoly bajban vagyunk ... a helyzet válságos".

A magyar születésű amerikai nagybefektető a London Business Schoolban mondott csütörtök esti beszédében kijelentette: a latin-amerikai válságot tetézi a dollár árfolyamzuhanása, ami azt jelenti, hogy „a világgazdaság motorja gyakorlatilag leállt”.

A milliárdos a befektetői bizalom hiányát „a gazdaságban meglévő Bush-tényezőnek” nevezte előadásában, mondván: az Egyesült Államokban még mindig azt hiszik, hogy a piacok majd korrigálják magukat, a piacokat azonban nem lehet magukra hagyni, kívülről kell korrigálni őket.

Soros beszéde előtt Lawrence Lindsey, a Fehér Ház gazdasági tanácsadója a CNBC tévének azt mondta, hogy az amerikai kormány továbbra is az erős dollár mellett van, de azt is vallja, hogy végső soron a piacnak kell kialakítania a valuta értékét.

Soros György azonban a Reuters idézete szerint erre azt mondta: hamis az az állítás, hogy a piacnak mindig igaza van, valójában a piac gyakran téved, s ezért van szükség a jegybankok beavatkozására. Aggasztónak nevezte, hogy a hatóságok nem mutatnak túl sok hajlandóságot az érdemi cselekvésre.

Soros közölte, hogy a dollár hanyatlása meglepetésként érte, s a jelenséget annak tulajdonítja, hogy „nincs bizalom az amerikai ügykezelésben”, annak egyoldalúságában, „a nemzeti önérdek hajszolásában”. A bizalomvesztés okai között említette azt is, hogy az Egyesült Államok „nem viselkedik a világgazdaság vezető hatalmához illő felelősséggel, s nem törődik a pénzügyi rendszerrel”.

A dollár a héten több évi mélypontokra süllyedt elsősorban az euróhoz és a jenhez képest. Az euró a hét közepén már 1 dollárcentnél is közelebb járt a dollárparitáshoz, s a jen 120 jen/dollár alá erősödött; még pénteken is 119,46 jen volt a dollár egysége a késői tokiói kereskedésben.

Soros az eurót is „igen tökéletlen instrumentumnak” nevezte, amelynek kezelésén szerinte „sok javítanivaló van még”. Hozzátette ugyanakkor, hogy hosszabb távon, ahogy mind több ország csatlakozik az euróövezethez, a közös pénz erősebb lesz, mert nagyobb gazdaság áll majd mögötte.

Soros György – akit sokan felelősnek tartanak azért, hogy a font az ellene indított spekulációs rohamban tíz éve kizuhant az akkori uniós átváltási mechanizmusból – Nagy-Britanniát is a mielőbbi eurócsatlakozásra ösztönözte, mondván: enélkül megszűnik a brit gazdaság tőkevonzó képessége.