időjárás 11°C Helga 2022. október 3.
logo

Visszasüllyedhet a recesszióba a világgazdaság

MNO
2002.12.11. 20:30

Jelentős a veszélye annak, hogy a jelenleg kilábaló világgazdaság ismét visszasüllyed a recesszióba - áll a Világbank szerdán kiadott éves gazdasági kitekintésében.

A jövő évi gazdasági kilátásokat boncolgatva a világbanki szakértők úgy vélik, hogy a csökkenő fogyasztói bizalom, a gyenge tőzsdepiacok, a japán bankrendszerrel és a latin-amerikai adósságproblémával kapcsolatos aggodalmak, párosulva az esetleges Irak elleni amerikai katonai fellépés kockázatával és annak az olajárakra gyakorolt hatásával mind az előrejelzés borúlátó színezetét erősítik.

A Világbank szerint a világgazdaság mindössze 1,7 százalékos növekedésre lesz képes az idén, kissé többre mint a tavalyi 1,1 százalék. Az előrejelzésben az áll, hogy 2003-ban felgyorsulhat a növekedés, akár 2,5 százalékosra. Ugyanakkor a szakértők szerint a kilábalás a vártnál „zötyögősebb és határozatlanabb” lesz.

A fejlett ipari államok közül az Egyesült Államokban az idei GDP-növekedést 2,3 százalékra, a 2003-asat 2,6 százalékra várják. Japánban az idén nem lesz növekedés és jövőre is csupán 0,8 százalékkal bővül a gazdaság. Az eurózóna is csak 0,8 százalékos GDP-emelkedést mutathat majd fel az idén, jövőre pedig a Világbank 1,8 százalékot vár.

A leggyorsabb bővülés kétségtelenül a kelet-ázsiai és csendes-óceáni térségben várnak, már az idei növekedést is 6,3 százalékra teszik. Latin-Amerika egészének gazdasága ugyanakkor zsugorodik, 1,1 százalékkal az idén, s ez két évtizede a legsúlyosabb visszaesés. A Szaharán túli Afrika 2,5 százalékos várható idei növekedése bár a világgazdaság többi részéhez képest jelentős, így is csupán a fele annak az 5 százaléknak amely a Világbank szerint elegendő lenne a térség számos elszegényedett országa céljainak eléréséhez.

A fejlődő országokba áramló tőke is kevesebb lesz az idén: a nettó kereskedelmi banki hitelezés negatív előjelű, miközben a közvetlen külföldi tőkebefektetések 1981-83 óta a legtartósabb esést mutatják. A világbanki szakértők szerint a befektetési klíma a monopóliumok megszüntetésével, a jobb szabályozással és a jogi akadályok elhárításával javítható.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.