A magyar biobornak is kell a cégér

Bozsik József
2003. 02. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rezisztens szó azt jelenti, hogy ellenálló. Azaz a rezisztens szőlő ellenáll a lisztharmat, a peronoszpóra és a szürkerothadás nevű gombabetegségeknek, tehát ezeket a fajtákat alig kell permetezni. A bioszőlő és a biobor pedig keresett cikk nyugaton. Olyannyira, hogy e termékekért akár harminc-negyven százalékkal többet fizetnek, mint a hagyományosért.
Az egyik svájci katalógusban olvasható, hogy a magyar nemesítésű Bianca szőlő boráért palackonként két svájci frankkal többet kérnek, mint a francia világfajta Chardonnay-ért. Ez a tény jól jelzi, hogy Nyugat-Európában a vásárlók készek áldozni a biokészítményekért. A Bianca fehérszőlő ellenáll a gombabetegségeknek, sőt rendkívül fagytűrő is. Csizmazia Darab József nemesítette Egerben. A Bianca ma már ott szerepel az unió fajtalistáján testvéreivel, az ugyancsak fehér bogyójú Zalagyöngyével, és a kék bogyójú Neróval együtt. A magyar szőlőnemesítés megelőzte a nyugatot.
A nemzeti fajtajegyzéken a következő államilag elismert rezisztens fajtákat találjuk, amelyek korlátozás nélkül szaporíthatók. Fehérborszőlők: Bianca, Csillám, Kunleány, Viktória gyöngye, Zalagyöngye. Vörösborszőlők: Duna gyöngye, Medina, Turán. Csemegeszőlők: Nero, Palatina (Augusztusi muskotály), Pölöskei muskotály, Teréz. A próbatermesztésre ajánlott fajták kínálata is jónak mondható. Fehérborszőlők: Amadeus (A109), Odysseus (A214), Viktor (EB.10.), Aletta (ECS.18.). Vörösborszőlőnél a Pannon Frankos (V.16.), csemegeszőlőnél az Eszter (R.65.) és a Fanny (R.78.). Egerben már palackoznak olyan fehérbort, amely három új, magyar, rezisztens szőlőből – Bianca, Gyöngyrizling, Viktor – készül. Az egri Bikavér borban is megjelennek az új rezisztens fajták, mint a Medina és a Turán. Sőt a Turán-Nero száraz minőségi vörösbor az ott nemesített két rezisztens fajtából született. Ezek tehát igazi hungarikumok.
A következő évek feladata, hogy kiderítsük, melyek azok a rezisztens fajták, amelyeknek íze, zamata a piacon kedvelt lehet, és melyek azok, amelyekből komolyabb mennyiséggel lehet színre lépni. Egy fajta termesztésének elindításához ugyanis legkevesebb százezer palack szükséges. A piaci igények pontos ismerete után azonnal hozzá kellene látni a telepítéshez, nemcsak a borszőlők esetén, hanem a rezisztens csemegeszőlőknél is, hiszen az Európai Unió díjazza a környezetkímélő technológiával előállított, frissen fogyasztható szőlőket. A mag nélküli szőlőknek különösen nagy a perspektívája. A biopezsgő is karrier előtt áll, hiszen a Zalagyöngye kiváló pezsgőalapanyag, és Etyek térségében nagymértékben termesztik is.
Hazánkban húszéves múltra tekint viszsza a biobor készítése. Ennek első lépése a rezisztens szőlőfajta kiválasztása. A borászati technológiából pedig száműzik a kemikáliákat. A Biokultúra Egyesület a rezisztens szőlők közül a Bianca, a Zalagyöngye, a Kunleány, a Kunbarát és a Göcseji zamatos fajtákra hívja fel a figyelmet. A hagyományos fehérborszőlő és kékszőlő fajták közül a Cserszegi fűszeres, a Cabernet sauvignon, a Cabernet franc, a Medina, a Turán és a Kékfrankos fajták emelhetők ki. A marketingnek óriási jelentősége van, hiszen a nagyközönséggel meg kell ismertetni ezt a portékát, például kóstolók szervezésével és borversenyekkel. A Magyar Borok Háza már harmadik alkalommal rendezte meg a bioborok versenyét, ahol szép sikereket értek el a magyar borászok. Egy szó, mint száz: a biobornak is kell a cégér!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.