időjárás 6°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Szociális törvény – diszkriminálják az egyházat?

Jezsó Ákos
2003.03.13. 17:18

Elkötelezte magát az Európai Uniós (EU) csatlakozás mellett a Magyar Katolikus Püspöki Kar (MKPK). A főpapok tavaszi konferenciáján felszólították a híveket, hogy az áprilisi népszavazáson az EU mellett tegyék le a voksukat.

A Magyar Katolikus Püspöki Kar tavaszi ülésén a háborús készülődés ellen, illetve hazánk EU-s csatlakozása mellett szóló nyilatkozatot bocsátott ki.

Előbbi közlemény szerint II. János Pál pápát „hónapok óta aggodalom tölti el a növekvő háborús előkészületek miatt, a maga részéről mindent megtett azért, hogy ez a készülődés ne torkolljon újabb háborúba. Bíborosokat küldött az érintett országok vezetőihez, hogy tárgyaljanak a béke megőrzése érdekében”.

A püspökök szerint „hazánkban is sokszor megtapasztaltuk a háború szörnyűségeit, az ártatlan emberek és értékeik pusztulását, a hajlék nélkül maradt családok kétségbeesését, és a harcok után megszaporodó igazságtalanságot, erkölcsi romlást. Az MKPK ezért csatlakozik azokhoz, akik elkötelezték magukat a béke mellett”.

Az MKPK ezen kívül az EU-s népszavazás kapcsán is kifejtette állásfoglalását. Eszerint „bátorít bennünket II. János Pál pápa sürgetése a közös európai ház építésére, amelyben kelet és nyugat értékeiből kölcsönösen merítve, emberhez méltó jövő épülhet minden Európában élő nép számára. Tudjuk, hogy a csatlakozás nehézségekkel és áldozatokkal is jár, de hiszünk a minden emberről gondoskodó Istenben és bízunk abban, hogy Európa nagyobb közösségében a mainál igazságosabb és testvériesebb világ alakulhat ki”.

A főpapok szerint „a XX. század viszontagságai igazolták, hogy kis nemzetek és népek önmagukban csak a nagyhatalmak játékszerei, ezért ha nem leszünk az egységes Európának alkotó tagjai, akkor könnyen más erők hatalma alá kerülhetünk”.

Az MKPK ezért arra kéri a híveket, hogy saját lelkiismerük döntése alapján az áprilisi népszavazáson támogassák Magyarország EU-s csatlakozását.

Veres András püspök, az MKPK titkára a főpapi testület konferenciáját követő csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: a főpapok kérése nem kötelező jellegű a katolikus hívek számára.

Bejelentette: a szociális törvény módosítása miatt az MKPK a mai nap során az Alkotmánybírósághoz fordult, mert azt az egyházra nézve súlyosan diszkriminatívnak tartja.

Hozzátette: erre a rendszerváltás óta még nem akadt példa.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.