időjárás 3°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Készpénzben felvett milliárdok

Világgazdaság
2003.07.24. 09:28

Egy hazai kereskedelmi bank egyik fiókjában külföldi magánszemélyek készpénzben vették fel azt a 4-6 milliárd forintot, amelyet feltehetően a K&H Equitiesnél történt manipulációk eredményeként közvetítők utaltak oda. A brókerüggyel összefüggésben nyomozás indult a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ vezetője ellen.

A VG úgy tudja, külföldi magánszemélyek készpénzben vették fel szűk egy év alatt azt a 4-6 milliárd forintot, amelyet egy hazai kereskedelmi pénzintézetnél lévő számlájukra utalt az ír Montrade magyarországi kereskedelmi képviselete. Mint korábbi híradásokból kiderült, e cég több milliárd forintot kapott ezt megelőzően a K&H Equitiesnél kipattant sikkasztási ügy nagyobb szereplőitől. Így felmerülhet a kérdés, hogy milyen érdekek, illetve kik állhatnak a cégbejegyzési adatok szerint már megszűnt ír Montrade tovább élő magyarországi kereskedelmi képviselete mögött.

A VG értesülései szerint a készpénzfelvétel heti rendszerességgel, alkalmanként akár 100 millió forintot is meghaladó nagyságrendben történt a pénzintézetnél. A K&H-nál végrehajtott manőverek révén kikerült és egy másik bankhoz juttatott összegek készpénzként való felvétele alkalmas a pénz további útjának titokban tartására, de egyben alátámasztja a sajtóban korábban megjelent azon értesüléseket is, amelyek szerint a K&H Equities hozamgaranciás ügyfelei készpénzben kapták meg a számukra megígért összegeket.

Eközben a K&H Equitiesnél feltárt visszásságok ügye újabb szereplőre terjedt ki, miután a Budapesti Katonai Ügyészség megerősítette: július 18-án, hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás gyanúja miatt büntetőeljárást indított Bácskai Jánossal, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ (Szebek) főigazgatójával szemben. Bár a hivatalos tájékoztatásból ez nem derül ki, a lap kérdésére több forrásból megerősítették, az eljárást azért indították, mert a Szebek főigazgatója állítólag többször találkozott a több milliárd forintos sikkasztással gyanúsított Kulcsár Attilával elfogása előtt Bécsben. A főigazgató felfüggesztéséről egyelőre nem született döntés, ám a BM-ben már megkezdődött a szükséges intézkedések előkészítése.

Kulcsár Attila közvetlenül az ügy kipattanása előtt több politikussal is találkozott, így Tóth Andrással és Áder Jánossal, a Fidesz országgyűlési frakcióvezetőjével. A polgári titkosszolgálatokat felügyelő politikai államtitkár, a K&H Bank július 3-ai feljelentésével párhuzamosan, maga is feljelentést tett az ügyben.

Több napilap arról is beszámolt, hogy Kulcsár Attila több témakörben is írásban foglalta össze az általa ismert információkat, részben a K&H Equities ügyfelei pénzének kezelésében vállalt személyes közreműködéséről, másrészt pedig arról, hogy az ügyfelek egy részének jelentős anyagi veszteséget okozó ügyletek mögött a K&H Bank vezetése állt. A VG ismeretei szerint a nyomozást folytató rendőrségnek egyelőre három, Kulcsár Attila nevében írt írásos anyagról van tudomása. Az első, interneten is közzétett írás Kulcsár Attila brókerként folytatott tevékenységéről számol be, kitérve a visszaélésekre is. A második K&H Equities ügyfeleinek szólt egyfajta vészforgatókönyvként, míg a harmadik a Pannonplast-részvények vásárlásával összefüggő egyes tranzakciókról közöl részinformációkat, de egyelőre egyik iromány kapcsán sem állítható bizonyosan, hogy azokat valóban a K&H Equities brókere készítette volna el.

Ezzel párhuzamosan Bárándy Péter igazságügy-miniszter tegnap aláírta a Kulcsár Attila kiadatására vonatkozó kérelmet, amelynek alapján az osztrák hatóságok dönthetnek a K&H Equities Bécsben őrizetbe vett brókerének Magyarországra szállításáról.

A Magyar Szocialista Párt frakciója nagy valószínűséggel támogatja azt a kezdeményezést, melyet Font Sándor jelentett be az államháztartási törvény módosításával kapcsolatban – áll az MSZP-frakció szerdai közleményében. A módosítással szeretnék elérni, hogy ne csak a most elfogadott üvegzsebtörvény biztosítson lehetőséget az állami pénzeszközök átlátható kezelésére – tartalmazza Juhász Gábor frakcióvezető-helyettes közleménye. Font Sándor tegnap sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az MDF kezdeményezni fogja az államháztartási törvény módosítását; a párt tervei szerint a központi költségvetési szervek mellett a 100 százalékos állami tulajdonú, közpénzeket felhasználó cégekre is kiterjesztenék azt a tiltást, hogy nem vehetnek részt tőzsdeműveletekben, befektetések forgalmazásában.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.