időjárás 3°C Virág 2022. november 26.
logo

Október 8.: Magyar politikai élet

MNO-összeállítás
2003.10.08. 20:02

Répássy: Nyilvános vagyonnyilatkozatot! – Berkecz elégtételt venne a hamis vádakért – Kormánydöntés 10 százalékos minisztériumi leépítésekről – Fidesz: a pazarlásért a kormány felelős – Hiányos dokumentumok a paksi bizottság előtt – MDF: a jóléti rendszerváltás árát a társadalom fizeti meg

Répássy: Nyilvános vagyonnyilatkozatot!

Répássy Róbert szerdán bejelentette: Szijjártó Péterrel közösen törvénymódosítást kezdeményez annak érdekében, hogy a képviselői mandátummal nem rendelkező kormánytagok is nyilvános vagyonnyilatkozatot tegyenek.

„Jelenleg azok a miniszterek, akik nem képviselők a parlamentben, csak titkos vagyonnyilatkozatot tesznek” – hangsúlyozta a fideszes képviselő újságírók előtt. Elmondta: nem Gyurcsány Ferenc az egyetlen kormánytag, aki nem rendelkezik képviselői mandátummal, de a módosítás alapjául az ifjúsági és sportminiszter „vitát kavaró ügyei” szolgáltak.

Berkecz elégtételt venne a hamis vádakért

Hiába a közhitelű végzések sora, amelyek tanúsága szerint ártatlanul hurcolták meg a Millenáris Kht. korábbi vezetőjét, a kormány feljelentésügyi gépezetét működtetőknek még mindig nem elég. A fidesz.hu megkérdezte Berkecz Máriát az újabb üldöztetésről. Mint mondja, hitte, hogy vége a boszorkányüldözésnek. Ám a vádló számíthat rá, tette a Btk. hamis vádról szóló passzusa értelmében nem marad következmények nélkül.

Répássy Róbert fideszes frakcióvezető-helyettes egyik parlamenti felszólalásában a feljelentésügyi államtitkárt arra figyelmeztette, hogy a hamis vádat a Btk. három évig terjedő börtönbüntetéssel rendeli büntetni. Talán erre jöttek rá mások is, és ezért nem vevő az utóbbi időben a gellerizmusra az állami-kormányzati szférában mindenki. A szocialista vezetésű MFB és az ÁPV Rt. sem lett társa a feljelentgetőnek, amikor – alighanem jogi nonszensznek tartva agyszüleményét – nem volt hajlandó pótmagánvádlóként fellépni az MFB kötvénykibocsátása, a 12 agrárcég és a martinsalakos házak ügyében.

Kormánydöntés 10 százalékos minisztériumi leépítésekről

A kormány döntése szerint az év végéig a minisztériumokban és az azokhoz tartozó központi igazgatási szerveknél 10 százalékos, a központi közigazgatási szerveknél pedig hatszázalékos létszámleépítés lesz – írja az uno.hu.

A létszámleépítést „gyorsan, de nagy körültekintéssel, az érintett dolgozók érdekeinek figyelembevételével” kívánja végrehajtani a kormány, ezért a tárcáknak egyeztetniük kell intézkedési terveiket az érintett szakszervezetekkel – mondta az MTI szerint Gál J. Zoltán.

Hozzátette: a foglalkoztatási tárcánál munkacsoport jön létre, hogy segítse a létszámleépítéssel érintett dolgozók mielőbbi munkába állását. Közölte, külön program indul arra, hogy a közigazgatásban képzett emberek a civil és nonprofit szervezeteknél, önkormányzatoknál találjanak munkát.

Gál J. Zoltán elmondta azt is, hogy a végrehajtás pénzügyi fedezetét az idei költségvetés céltartaléka biztosítja. A jövő évi költségeket illetően úgy tájékoztatott: az érintett munkáltatók és a központi költségvetés céltartaléka megosztva viseli a terheket.

Fidesz: a pazarlásért a kormány felelős

„A kormány végre beismerte, hogy aránytalanságok tapasztalhatók a minisztériumok támogatásában, és vannak pazarló területek.” – jelentette ki Halász János, a Fidesz frakció szóvivője

A kormányülést követően Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője kijelentette: „Az idei költségvetést már a szocialisták fogadták el, ezért a pazarlásért ők a felelősek”

Halász János utalt arra, hogy tavaly duplájára emelték a miniszterek fizetését, és „ezt most is meg akarják tartani”. „A szocialisták úgy akarnak takarékoskodni, hogy több mint 8 ezer alkalmazottat bocsátanak el” – fogalmazott Halász János.

Emlékeztetett arra, hogy a kabinet egy évvel ezelőtt több milliárd forintért vásárolt mobiltelefonokat és autókat, amelyeket most „talán fél áron tud eladni”. Kérdésesnek nevezte, hogy ezeket az autókat és telefonokat „most vajon ki fogja megvenni”.

Hiányos dokumentumok a paksi bizottság előtt

„Az erőmű által átadott dokumentumok között nem szerepel az általa kért, a technológia kialakítására vonatkozó ”döntésszintű szakmai anyag'' – írja az MTI-re hivatkozva a ma.hu.

Kocsis István, a Paksi Atomerőmű Rt. vezérigazgatója szerdán átadta az atomerőműben történt üzemzavart vizsgáló országgyűlési bizottságnak a kért dokumentumokat, illetve az előző ülésen elhangzott kérdésekre összeállított információkat.

A vizsgálóbizottság ülésén vita alakult ki az atomerőműnek korábban szállító Framatome-mal kötött szerződés nyilvánosságáról. Kocsis István elmondta, hogy az átadott dokumentumok között azért nincs ott a Framatome céggel kötött szerződés, mert a szerződő partnertől még nem érkezett meg a nyilvánosságra hozáshoz szükséges hozzájárulás.

Koltai Tamás (Fidesz), a bizottság elnöke ugyanakkor hangsúlyozta, hogy munkájukhoz szükség van a cégekkel kötött szerződések áttanulmányozására. Parragh Dénes (Fidesz) azt kifogásolta, hogy az erőmű által átadott dokumentumok között nem szerepel az általa kért, a technológia kialakítására vonatkozó „döntésszintű szakmai anyag”.

Tóth István (Fidesz) aziránt érdeklődött, hogy a Framatome céggel kötött szerződés végrehajtását ki ellenőrizte. Kocsis István elmondta, hogy az erőműben azok ellenőrzik a végrehajtást, akik a szerződést előkészítik. A vezérigazgató közölte, hogy a jövő héten Berlinbe utazik az atomerőművek világszervezetének konferenciájára, ezért munkatársai képviselik majd az ülésen.

MDF: a jóléti rendszerváltás árát a társadalom fizeti meg

A központi igazgatási szerveknél bejelentett elbocsátások mindenki számára világossá teszik, hogy a jóléti rendszerváltás árát a magyar társadalom most és a következő esztendőkben fogja megfizetni – mondta Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője szerdán.

A létszámleépítésnek egyetlen elfogadható indoka az lenne, ha a megtakarított összeget a kormány a kis- és középvállalkozók, valamint a mezőgazdasági családi gazdálkodók támogatására fordítaná, hogy az európai uniós csatlakozást követően versenyhelyzetük ne romoljon – tette hozzá az ellenzéki politikus a kormánydöntésre reagálva.

Megjegyezte: „míg 8 ezer munkavállalót kíván elbocsátani a közigazgatásból a kormány takarékosságra való hivatkozással, addig a jövő évi költségvetés tervezete szerint a Miniszterelnöki Hivatal a tavalyinál lényegesen nagyobb összeg fölött fog rendelkezni”.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.