Vb-döntős a magyar női kézilabda-válogatott

Őrült izgalmak közepette, pazar játékkal szenzációs, 40-38-as győzelmet aratott a magyar nőikézilabda-válogatott Korea ellen a horvátországi világbajnokság elődöntőjében. A másik elődöntőben este negyed nyolctól Franciaország Ukrajnával találkozik. A nap első mérkőzésén kiderült, Spanyolország végzett az ötödik helyen, s jutott ki az olimpiára, miután 27-25-re legyőzte Norvégiát.

Origo
2003. 12. 13. 17:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pincési László helyszíni tudósítása Zágrábból

16. nőikézilabda-világbajnokság, elődöntő:
Magyarország – Koreai Köztársaság 40-38 (22-19)
Zágráb, 3000 néző
vezette: R. Methe, B. Methe (németek)
gól: Lovász 7, Kulcsár 6, Radulovics 8/3, Ferling 3, Kirsner 6, Görbicz 4, Farkas 5, Tóth T. 1, illetve Szeong Ok Oh 9, Szun Jung Huh 5, Wu 4, Jang 4, Lim 4/2, Szang Eun Li3/2, Mjung 3, Csoj 3, Gong Ju Li 3
hetes: 4/3, illetve 5/4
kiállítás: 12, illetve 6 perc

Zágrábba érkezve az ember ismét elcsodálkozhat azon, vajon az érkező szurkolók képesek lesznek megtalálni a Dom Sportovát, azaz „sport otthonát”. Talán a tájékozódási futók is eltévednének a 800 ezer fős város forgatagában, mert se az nem jelzi semmi, hogy merre található a létesítmény, se azt, hogy egyáltalán valamiféle sporteseményt rendez az ország. Ez a kaotikus állapot volt tapasztalható Rijekában, ez vár a kiutazó magyarokra Zágrábban is. (Egy jó tanács a kocsival érkező szurkolóknak: kövessék a Panorama Hotel tábláit, s nem tudnak eltévedni, a luxusszálloda a csarnok tőszomszédságában fekszik.)

A horvátok eléggé visszafogottak, hiszen csapatuk kiesett, lassan az is megkérdőjelezhető, vajon népszerű sportág-e náluk a kézilabda. Az biztos, most a csapból is sí folyik, poszteren és ásványvizes palackon Janica Kostelic képmása mosolyog vissza ránk, a csarnok előtt pedig igazi, piaci a hangulat, természetesen a sífelszerelés-árusok foglalnak el mindent.

A forgatagban sétáló magyar kézilabdázókat pillanthattunk meg szombaton délelőtt, s összefutottunk Dr. Tállay András csapatorvossal is, aki arra a kérdésre, hogy szolgál a játékosok egészsége, annyit válaszolt: „Aki nem beteg, az sérült!”

Mocsai Lajos szövetségi kapitány állapota sokat javult, ő már biztosan ott lesz a kispadon, ám Pálinger mellett most már a hírek szerint Ferling és Sirina sem egészséges. Márpedig Korea ellen szükség lesz a jó formában lévő játékosokra. Az eddigi mérleg hét győzelem, egy döntetlen és nyolc vereség. Az nem mondhatja a szakvezetés, hogy nem ismerjük az ellenfelet, júliusban ugyanis a távol-keleti gárda Magyarországon edzőtáborozott, s Tiszaújvárosban 34-30-ra megverte a válogatottunkat, majd Miskolcon 31-27-re kikapott.

A munkanap ellenére közel ezer magyar szurkoló érkezett az elődöntőre, s látta, hogy a szakvezetés ezúttal Szrnkát és Sugárt ültette a lelátóra. Őrült iramban kezdődött a találkozó, s bár Kirsner pazar szélsőbefutás utáni góljával a magyar együttes szerzett vezetést, az ázsiaiak Csoj és Wu góljaival gyorsan fordítottak. Nyitott védekezésünk nem működött a villámléptű koreaiakkal szemben, Pálinger sem érezte a ritmust (Sirina jött és remekül védett), ráadásul ami eddig nagy fegyvere volt együttesünknek, a szélső védekezés szinte feladása, most nem vált be, hiszen jobbról Wu, balról Jang alig-alig hibázott.

A 7. percben 6-4-re, a 19. percben 15-12-re húzott el Korea, Mocsai Lajos időt is kért, a védekezés visszarendeződött a hatosfalas szisztémára, így játéklehetőséghez jutott Tóth Tímea és Farkas Ágnes is, utóbbi hamarosan váltotta támadásban Ferlinget.

A 25. percben még mindig a remek lábmunkával rendelkező ázsiaiak vezettek (17-19), az utolsó öt perc azonban valódi parádét és egy 5-0-s magyar szériát eredményezett. Lovász kettő, Radulovics, Farkas és Görbicz egy-egy góljával 22-19-es magyar előnnyel mehettek pihenőre a csapatok.

„Nyugi, nyertek” – mondta Szabó Edina, a Cornexi edzője az izgatott magyaroknak a sajtóhelyen, ám második játékrészt nem kezdte jól az együttes, egy perc alatt kapott két gólt, Kirsner pedig egy kétperces büntetés gyűjtött be. Szerencsére emberhátrányban Lovász kétszer is megtréfálta Oh kapust (24-22). A 35. percben paprikás lett a hangulat: a gólszerző Kulcsárt a koreai kapus fejbe rúgta, ám hiába a tiltakozás, a német testvérpár továbbot intett.

A 41. percben 27-25-ös magyar előnynél a koreaiak időt kértek (reméltük, ez megnyugtatja a német bírókat is), Sirina fantasztikusan védett szélről és ziccerből nem lehetett neki gólt lőni. Farkas harmadik találatával az utolsó negyedórának 31-28-ről vágott neki az együttes. Egy hetes erejéig visszajött Pálinger, ki is védte, a másik oldalon Radulovics büntetett, s a 49. percben már négyre nőtt az előny (33-29).

Újabb három perc, máris 34-33, ám Görbicz kicsavart testhelyzetből, alulról elengedett bombája védhetetlennek bizonyult, Kirsner sem hibázott, az 54. percre ismét visszaállt a három különbség (36-33). Hogy ne nyugodjunk meg, Szeong Ok Oh pillanatok alatt egyenlített (36-36), ám a világbajnokságon először komoly szerephez jutó Farkas megmutatta, miért is kell a csapatba, pazar góljával 38-36-ra alakult az állás.

Közönség és csapat egymásra találva fergeteges örömünnepet varázsolt a csarnokba, a hajrában még Kirsner bevágta hatodik gólját, beállítva a 40-38-as végeredményt. Magyarország nyolc év után ismét világbajnoki döntős!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.