Király Levente kapja idén a Páger Antal-gyűrűt

A Páger Antal Színészdíj szakmai kuratóriuma Király Levente Kossuth-díjas színművésznek ítélte a neves makói származású színészről elnevezett gyűrűt. A kuratórium tagjai - Hegedűs D. Géza, Tordy Géza és Szalma Tamás színművész, Réz András filmesztéta és Gyarmati Antal, Páger Antal unokája - ellenszavazat nélkül döntött a szegedi díjazott mellett. A díjat a színészóriás születésének 105. évfordulójára rendezett ünnepségsorozat részeként, a hagyományoknak megfelelően Makón adják át február 28-án.

Kovács Zita
2004. 01. 29. 15:17
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Király Levente 1937. március 6-án született Budapesten. Színészi diplomáját 1959-ben szerezte a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Még ugyanaz év szeptemberében a Szegedi Nemzeti Színházhoz szerződött, amelynek azóta is tagja. Prózai szerepek mellett zenés darabokban is játszott, bár először csak két évre szerződött Szegedre (ami a főiskolai gyakorlat szempontjából akkor kötelező volt), amikor kiderült róla, hogy nem csak fess fiatalember, hanem énekelni és táncolni is kiválóan tud, elhalmozták zenés feladatokkal.

„Bájos Bóni gróf volt a Csárdáskirálynőben. Nem bornírt bolond. Sem viccszóró gépezet. Fiatal, szoknyától részegült, kedves fickó. A realista színészet érkezett személyében a monarchiabeli operett szeparéjába.” – emlékezett nemrégiben a korai évekre a szakértő szemtanú, Molnár Gál Péter. A tervezett két évből immáron több, mint negyven évadkezdet lett, s csak ritkán vállalt vendégszereplést más színházakban.


Főbb szerepei

Mercutio, Lőrinc barát (Shakespeare: Rómeó és Júlia), Falstaff (Shakespeare: IV. Henrik), Figaro (Beaumarchais: Figaro házassága), Firsz (Csehov: Cseresnyéskert), Kikiáltó (Weiss: Marat halála), Méltóságos (Görgey: Komámasszony, hol a stukker), Kean (Dumas-Sartre: Kean, a színész), Nestor (Breffart: Irma, te édes), Bob (Thomas: Charley nénje), Sancho (La Mancha lovagja), Konferanszié (Kabaré), Tevje (Hegedűs a háztetőn), Fagin (Oliver), Witkiewicz: Hőbörgő Mátyás János Károly, Dürrenmatt: A nagy Romulus, Doolittle (Loewe: My Fair Lady), Ha?ek-Bednár: ©vejk, Sir Tóbiás (Shakespeare: Vízkereszt).

Kitüntetései: Jászai Mari-díj (1967), Juhász Gyula-díj (1969), Makó Lajos-díj (1984), érdemes művész (1986), SZOT-díj (1988), Kossuth-díj (2003).

– Nem hiszek a csak gondolati színházban, tehát abban, hogy kizárólag gondolatokat kell közvetíteni, hiszen a színház azért érdekes, mert hús-vér emberek csinálják, akiknek valamiféle kontaktusba kell kerülniük a nézővel. Ha a közönség hajlandó gondolkodni a színházban, és nem a rögtön lecsapott labdákat várja, nem csupán poént poén hátán – ahogy az a felgyorsult élet miatt mostanában divat -, akkor „belejön” ebbe a játékba – mondta Király Levente a LinkLap (www.media.u-szeged.hu) című internetes magazinnak.

– Semmit sem adnak ingyen ezen a pályán. Rengeteg kételyem van magammal szemben, amelyekkel meg kell küzdenem. Ha választ találok a kérdéseimre, tudok örülni a részsikereknek, ha nem, tovább keresem azokat. (...) Hiába vagyok ilyen régóta a pályán, nem hiszem azt, hogy ha valamit jól csináltam, az úgy lesz mindig, és a következő feladatomat ugyanúgy tudom megoldani – mondta a színész.

Hozzátette, a színházat sokan felfedezik, és újra meg újra felfedezik, miközben az örök és állandó, de ezt majdnem olyan nehéz megfogalmazni, mint az, hogy mi az a tehetség. Kísérletezni viszont nemcsak hogy mindenkor érdemes, de kell is. Ma nem lehet úgy játszani, mint a húszas években. Kicsit mindig haladni kell a közönséggel, de kicsit mindig a közönség előtt is kell járni, mégsem annyira, hogy ne értse a színházat.

– Hogy zavar-e, ha vidéki színésznek neveznek? Nem, mivel teljes mértékben vállalom, bár megvan a véleményem róla, mert én színész vagyok, mindenféle jelző nélkül. Attól nem leszek jobb, ha Pesten játszom, és nem leszek rosszabb, ha vidéken. Igaz, mivel mi vízfejű ország vagyunk, minden a fővárosra koncentrálódik, ettől értelemszerűen mindenki oda igyekszik. Így a dolgok rendje szerint ott több a jó színész. A vidéki színházak összességében mégis sokat javultak nívójukban, talán azt is mondhatnám, hogy sőt! Ez persze nem lenne ildomos, mert magam is vidéki vagyok, s még szó érné a ház elejét, pedig valóban nem az elfogultság szól belőlem.

– Nem lettem gazdag ember, de azzal foglalkozhatom, amit szeretek – mondta az interjúban Király Levente. Ez a hobbim is. Jól érzem magam a bőrömben. Örülök, ha más színházakhoz hívnak, és annak is, hogy azt mondhatom, nem megyek. Ezt nem értik, de nem is kell érteniük. Ez az én dolgom!

Forrás: www.webradio.hu, www.sulinet.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.