időjárás 6°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Munkaszünetté nyilvánítják az EU-napot?

Bákonyi Ádám
2004.02.12. 17:37

A szakszervezetek támogatják, hogy a május 9-i Európa Nap Magyarországon ugyanúgy munkaszüneti nap legyen, mint valamennyi más uniós tagállamban. Az Autonómok az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) elé viszik az ügyet.

Teljesen természetesnek kellene lennie, hogy a magyar munkavállalók ugyanúgy tölthessék az Európa Napot, mint uniós kollégáik – vélekedik Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke. A vezető az ügyet az OÉT legközelebbi ülésén akar a május 9-én esedékes munkaszüneti nap ügyéről tárgyalni. A munkaügyi tárca jelenleg nem tervezi a Munka törvénykönyve (Mt) módosítását azért, hogy az EU szerte munkaszüneti nap itthon is az legyen.

Mivel az OÉT napirendjén többek között az Mt módosítása is szerepel, és mert május 9-e idén vasárnapra esik, Borsik szerint nem lehet akadálya annak, hogy a kormány támogassa a javaslatot. Az érdekvédő felvetette annak lehetőségét, hogy egy csomagban kellene tárgyalni május 9 és december 24-e munkaszüneti nappá tételéről, illetve arról, hogy 2006. január 1-jétől harmincnyolc órára csökken a heti munkaidő. Szabó Endre, a mintegy nyolcszázezer közalkalmazottat képviselő Szakszervezetek Együttműködési Fóruma elnöke az MNO-nak úgy fogalmazott: semmi indoka nem lehet az EU szerte bevett gyakorlat itthoni elutasításának.

Sajtóosztályának közlése szerint a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége elsősorban december 24-e munkaszüneti nappá tételéhez ragaszkodik, illetve támogatja azt a kormány által is felvetett javaslatot, hogy a május 1-jét megelőző péntek idén, egyszeri alkalommal munkaszüneti nap legyen. Ez utóbbival kapcsolatban Gál J. Zoltán kormányszóvivő lapunknak úgy fogalmazott: a bonyolult és jelentős gazdasági hatásokkal járó kérdésben egyelőre nem született döntés, jelenleg a gazdasági és a munkaügyi tárca között folynak az egyeztetések.

Az Európai Unióban a szabadnapok száma 28-tól akár 39 napig is terjedhet, az átlagos szabadság és munkaszüneti napok száma 34. Míg Nagy Britannia és Hollandia állampolgárai 28, az ír munkavállalók eggyel több napot tölthetnek pihenéssel. Finnország, Ausztria és Görögország biztosítja a legtöbb szabadnapot – közülük is a finnek vezetnek 39 nappal. Az EU-ban a munkáltató által biztosított szabadnapokon kívül ötven különböző nemzeti ünnepet vagy munkaszüneti napot tartanak számon. Ezek közül több mint harmincat csak egy vagy két országban ünnepelnek.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.