Újabb gyarapodás Juhász Ferenc családjában

Lengyel Zoltán (Fidesz) tegnap átnyújtotta azt a beadványt, amelyben Juhász Ferenc honvédelmi miniszterrel szemben kezdeményez újabb vagyonnyilatkozati eljárást. Szerinte a miniszter által említett fedezeti források egy része nem számítható bele a Juhász család 95 milliós házvásárlásába.

2004. 02. 07. 8:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter első házasságából származó huszonhárom éves lánya, Juhász Ildikó a tárcavezető 95 millió forintos Lejtő utcai villavásárlása után néhány hónappal 13 millió forintért vásárolt egy társasházi lakást Nyíregyházán – közölte Lengyel Zoltán fideszes képviselő tegnap, mielőtt átadta újabb vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményező kérvényét Géczi József Alajosnak a parlament mentelmi bizottsága szocialista elnökének. Szerinte ez azért is különös, mert a Juhász család a miniszter eddigi állításai szerint az utólsó tartalékait is felélte, hogy 95 millió forintot költsön egy budai villára a németvölgyi Lejtő utcában.

Információink szerint Juhász Ildikó tavaly szeptemberben vásárolt 6 millió forintért ingatlanrészt egy nyíregyházi 833 négyzetméteres építési telken. A területet értékesítő Főnix Ingatlan Kft-vel Juhász Ildikó az adásvételi szerződés aláírása napján vállalkozói szerződést is kötött egy 54,84 négyzetméter alapterületű, 6,12 négyzetméteres loggiával rendelkező társasházi lakás megépítéséről, amelyért 6 millió 735 ezer forintot kell kifizetni a kivitelezőnek vállakozói díjként. A 27 lakásból, 8 üzlethelyiségből és 21 garázsból álló társasházban épülő lakás vételára tehát közel 13 millió forint volt, amelyet ütemezetten, a számla kibocsátását követő tíz naptári napon belül kell megfizetni az építtető Juhász Ildikónak. A nyíregyházi földhivatal adatai szerint Juhász Ildikó, testvérével, Ágnessel együtt tulajdonosa egy nyíregyházi Deák Ferenc utcai társasházi lakásnak, tehát ennek eladásából nem juthattak tavaly szeptemberben nagyobb összeghez az ingatlanvásárláshoz.

Lengyel Zoltán szerint Juhász Ildikó lakáshitelt sem vehetett fel, mert ingatlanrészeinek tulajdoni lapján nincs erre utaló bejegyzés.
A képviselő továbbra is állította, hogy a vagyonnyilatkozatokból és Juhász Ferenc vagyoni helyzetéből nem vezethető le a miniszter és családja 95 millió forintos villavásárlása. Emlékeztetett arra, hogy Juhász Ferenc családja az adásvételi szerződés tanúsága szerint tavaly július 9-ig kifizette a Lejtő utcai villa vételárát, de ennek fedezetét szerinte nem tudta egyértelműen igazolni. Mint ismert, a miniszter azt állította a parlament mentelmi bizottságának, hogy a vásárlás fedezetéül részben saját 7 millió 600 ezer forintos és felesége, Szendrák Csilla mintegy 13 milliós megtakarítása, valamint első kerületi, legalább 30 millió forint értékű Pauler utcai lakásuk szolgált.

A földhivatali bejegyzés szerint azonban ezt a lakást csak idén januárban adták el az ukrán ügyvezetővel működő Hungarogrand Ingatlanforgalmazó Kft-nek, de a tulajdonjogot továbbra is fenntartották. Lengyel Zoltán szerint, mivel a lakás tavaly év végén még a család tulajdonában volt, olyan „holt tőkének” számít, amely nem számítható bele a budai villa vételárába. A fideszes politikus úgy véli, hogy ugyanez mondható el a Juhász által megemlített négymillió forint értékű személygépkocsiról is.

A miniszter közlése szerint a házvásárláshoz a szüleitől is kapott kétmillió forintot és a nagyszülőktől nyolcmilliós örökség szállt rá, de a Fidesz információi szerint a hagyatéki leltárban csak az egyik nagyszülő tiszaeszlári birtoka szerepel, amely egy 6-800 ezer forint piaci értékű parasztházból és egy 30 aranykorona (a helyi ingatlanárak szerint megközelítőleg 200 ezer forint) értékű földterületből áll.

Juhász állítása szerint a házának egyharmadát apósa vásárolta meg 33 millió forintért, de Szendrák Béla nyékládházi házát nem adta el, hanem felújította – közölte a képviselő, aki emlékeztetett arra, hogy Szíjjártó Péter (Fidesz) a Borsod-Abaúj Zemplén megyei adóhatósághoz fordult, mert meglepőnek tartja, hogy egy szerény körülmények között élő nyugdíjas rendelkezhet ekkora összeggel.
A vételárhoz számoltak 30 millió forint magánkölcsönt is, amelynek a felét Füzesi István vállakozó adta, akinek nevén jelzálogot jegyeztek be a Juhász házaspár Pauler utcai lakására.
A vállakozó fia tavaly igazgatósági elnök lett a Honvédelmi Minisztérium egyik cégében.

Lengyel Zoltán úgy tartja, hogy ez szintén nem vehető figyelembe a vételár fedezeteként, hiszen Füzesi nevén a villavásárlás után egy hónappal jegyezték be a jelzálogot.

A politikus azt is furcsának tartja, hogy a másik 15 millió forintos kölcsönt egyetlen ingatlanra sem terhelték rá, ami ekkora összeg esetén rendhagyónak számít. Az el nem adott lakás és a személygépkocsi nélkül tehát a családnak 81 millió forint állt rendelkezésére, vagyis hiányzik 14 millió forint és a ház felújításának költsége a vételárból – állította a képviselő, aki emlékeztetett arra, hogy a vásárlás után hat százalékos illetéket is kell fizetni, és ez több millió forinttal növeli a vásárlás költségeit.
Lengyel Zoltán meglepőnek nevezte, hogy nem található Juhász 1999-es vagyonnyilatkozata, pedig ebben az évben jegyezték be a Pauler utcai lakás tulajdonjogát. Tájékoztatása szerint az ingatlan először a miniszter 2001-es vagyonnyilatkozatában jelenik meg, így nem állapítható meg, hogy miből vették a lakást.

- Lezártnak tekintem az ingatlan-vásárlásról szóló vitát, mert nem látom értelmét védekezni olyan hibák miatt, amelyeket nem követtem el – közölte Juhász Ferenc az MTI-vel. Kiemelte: a decemberben ismertetett helyzethez képest tegnapig annyi történt, hogy vérmezői lakását az idei képviselői vagyonnyilatkozat beadása előtt eladta, és a magánkölcsönöket ebből, valamint 15 millió forint értékű piaci kamatozású hitelből törleszti. Mivel a fideszes politikusok „nem találtak rajtam fogást”, családtagjaimat szemelték ki „legújabb koncepciós eljárásuk áldozatának” – fogalmazott a képviselő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.