Adorján , Adrián 2024. március 5.
logo

Taurus-botrány: terrorizmussal vádolja a Nyugatot Oroszország

Az iraki háború kulisszatitkai

Hegyesi Gabriella
2004.04.20. 15:43

Ma került a boltokba Plan of Attack címmel Bob Woodward, a Washington Post legendás újságírójának könyve az iraki háború kulisszatitkairól, amely ellen máris támadásba lendült a Fehér Ház.

Watergate után Irakgate? Ma jelent meg Bob Woodward, a Washington Post legendás újságírójának könyve az iraki háború kulisszatitkairól – írja a Libération washingtoni tudósítója. A Plan of Attack nem pamflet, szerzője, aki egyébként jó kapcsolatokat ápol a Bush-adminisztrációval, alapos munkát végzett: az ügy 75 szereplőjével készített interjút, köztük magával az elnökkel is, és részletekbe menően tárja fel az eseményeket, a tárgyalások kronologikus elbeszélésével.

Ezek alapján kiderül, hogy Bush már 2003 januárjában háborút tervezett Irak ellen, amikor még javában végezték munkájukat az ENSZ fegyverzetellenőrei. Világosan kirajzolódnak a kormány belső viszonyai is, például az, hogy Colin Powel külügyminiszter és Dick Cheney alelnök gyakorlatilag szóba sem állnak egymással, Donald Rumsfeld védelmi miniszter neokonzervatívokból álló környezetét pedig Powel egyenesen a „Gestapo irodájához” hasonlítja. Aki valóban rossz színben tűnik fel a könyvben, az George Tenet, a CIA igazgatója. Bush 2002 decemberében kért információkat a CIA-től az iraki tömegpusztító fegyverekről, majd amikor a bemutatott anyagot nem ítélte meggyőzőnek, Tenet megnyugtatta: „Ne aggódjon, betonbiztos gólhelyzet.” Ettől kezdve Bush biztos volt abban, hogy Szaddam Husszein tömegpusztító fegyverekkel rendelkezik.

A Fehér Ház máris támadásba lendült Woodward kínos állításai ellen: Condoleezza Rice nemzetbiztonsági főtanácsadó például kijelentette, hogy a háború terve csak 2003 márciusában merült fel, Powel és Cheney pedig „baráti” viszonyban vannak egymással – írja a Libération.

(Bob Woodward és Carl Bernstein, a Washington Post újságírói robbantották ki a hetvenes években az ún. Watergate-botrányt, amelybe Richard Nixon akkori amerikai elnök belebukott. A szerk.)

Libération

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.