A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Az iraki háború kulisszatitkai

Ma került a boltokba Plan of Attack címmel Bob Woodward, a Washington Post legendás újságírójának könyve az iraki háború kulisszatitkairól, amely ellen máris támadásba lendült a Fehér Ház.

Hegyesi Gabriella
2004. 04. 20. 15:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Watergate után Irakgate? Ma jelent meg Bob Woodward, a Washington Post legendás újságírójának könyve az iraki háború kulisszatitkairól – írja a Libération washingtoni tudósítója. A Plan of Attack nem pamflet, szerzője, aki egyébként jó kapcsolatokat ápol a Bush-adminisztrációval, alapos munkát végzett: az ügy 75 szereplőjével készített interjút, köztük magával az elnökkel is, és részletekbe menően tárja fel az eseményeket, a tárgyalások kronologikus elbeszélésével.

Ezek alapján kiderül, hogy Bush már 2003 januárjában háborút tervezett Irak ellen, amikor még javában végezték munkájukat az ENSZ fegyverzetellenőrei. Világosan kirajzolódnak a kormány belső viszonyai is, például az, hogy Colin Powel külügyminiszter és Dick Cheney alelnök gyakorlatilag szóba sem állnak egymással, Donald Rumsfeld védelmi miniszter neokonzervatívokból álló környezetét pedig Powel egyenesen a „Gestapo irodájához” hasonlítja. Aki valóban rossz színben tűnik fel a könyvben, az George Tenet, a CIA igazgatója. Bush 2002 decemberében kért információkat a CIA-től az iraki tömegpusztító fegyverekről, majd amikor a bemutatott anyagot nem ítélte meggyőzőnek, Tenet megnyugtatta: „Ne aggódjon, betonbiztos gólhelyzet.” Ettől kezdve Bush biztos volt abban, hogy Szaddam Husszein tömegpusztító fegyverekkel rendelkezik.

A Fehér Ház máris támadásba lendült Woodward kínos állításai ellen: Condoleezza Rice nemzetbiztonsági főtanácsadó például kijelentette, hogy a háború terve csak 2003 márciusában merült fel, Powel és Cheney pedig „baráti” viszonyban vannak egymással – írja a Libération.

(Bob Woodward és Carl Bernstein, a Washington Post újságírói robbantották ki a hetvenes években az ún. Watergate-botrányt, amelybe Richard Nixon akkori amerikai elnök belebukott. A szerk.)

Libération

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.