időjárás 5°C Árpád 2023. december 11.
logo

Idén a spanyol és a horvát apartman a „menő”

Tar Zsuzsanna
2004.08.16. 06:45

A magyarországiaknak Florida helyett ma már Spanyolország és Horvátország a legkedveltebb befektetési célpontja. Amióta közismertté vált a budapesti főpolgármester horvátországi házvásárlása, megnőtt a kereslet a felújításra szoruló ottani kőházak iránt is.

Bár a magyar állampolgárok csupán 1996. január 1-je óta juthatnak megkötések nélkül külföldön ingatlanhoz, az azóta eltelt rövid idő alatt szinte minden tekintetben meg is változtak vásárlási szokásaik. Az első vevők a tengerentúli befektetésben látták a legbiztosabb lehetőséget, az idei év slágere azonban már nem a floridai üdülő, hanem a spanyol és a horvát apartman. Spanyolországban a külföldiek megkötések nélkül vásárolhatnak ingatlant. Horvátországban azonban meg kell szerezni a horvát külügyminiszter hozzájárulását. Megéri azonban az utánjárás, mivel Horvátországban az ingatlanárak évente 15–25 százalékkal emelkednek. A gyors drágulás azonban kockázatokat is rejthet magában. Szlovákiában, ahol az európai uniós csatlakozáshoz fűződő várakozások miatt rövid idő alatt jelentős áremelkedés zajlott le, idén 20 százalékos esésre számítanak az ingatlanpiaci szakemberek.

Nemrég új szolgáltatással, külföldi ingatlanok forgalmazásával bővítette profilját az Otthon Centrum Rt. Az erre a feladatra idén tavasszal létrehozott Otthon Centrum Holiday Kft. elsősorban spanyol, horvát, francia és olasz ingatlanok közvetítésével foglalkozik. Kereslet főleg a spanyol és a horvát befektetési lehetőségek iránt van, ami az előbbi esetben azzal magyarázható, hogy ez az ország már jó néhány éve szerepel a külföldi ingatlanok forgalmazásával foglalkozó cégek repertoárjában, így nem számít ismeretlen terepnek a magyar vásárlók körében. Horvátország elsősorban közelségének, könnyű megközelíthetőségének, s nem utolsósorban tengerpartjának köszönheti népszerűségét – mondta Radó András, az Otthon Centrum Holiday nemzetközi kereskedelmi igazgatója. Szerinte a magyarok Spanyolországban és Olaszországban elsősorban az apartmanokat keresik, míg Horvátországban a 60–80 négyzetméteres apartmanok és 15–25 millió forintos – sok esetben felújításra szoruló – kőházak iránt van érdeklődés. Egyébként amióta közismertté vált Demszky Gábor főpolgármester horvátországi házvásárlása, a korábbi duplájára nőtt az érdeklődés az ilyen ingatlanok iránt, s jelenleg 4–6 kőházat keresnek naponta.

Horvátországban devizakülföldi nem vehet fel banki kölcsönt és nem lehet bevétele sem, tehát az ingatlan hasznosításához, illetve a hitelügyintézéshez céget kell alapítani déli szomszédunknál vagy meg kell bízni egy horvát vállalkozást, magánszemélyt. (Külföldi ingatlan vásárlásához egyébként magyarországi hitelintézettől is fel lehet venni kölcsönt, így ez utóbbi problémát ezzel ki lehet küszöbölni.) Az ingatlanok kiadásából egyébként átlagosan éves szinten 3–15 ezer euró bevételhez lehet jutni, ami többek között az ingatlan méretétől, elhelyezkedésétől, valamint a kiadható napok számától függ.

Míg korábban Spanyolország, mint jó befektetési helyszín került szóba a magyarok körében, addig ma már nagyjából egyenlő arányban vannak azok, akik befektetési céllal, illetve kifejezetten saját üdülésre vásárolnak. Spanyolország nagyvárosai közül Valencia a legolcsóbb, itt már négyzetméterenként 1250 euróért házat lehet vásárolni. Madridban – ahol az elmúlt évben a legjelentősebb áremelkedést, 22,7 százalékos drágulást mértek – egy négyzetmétert átlagosan 2484 eurót kérnek. Katalóniában az árak 17,1 százalékkal nőttek tavaly, ebben a városban egy négyzetméterért átlagosan 1866 eurót kell fizetni. A legalacsonyabb ingatlanpiaci árakat az ország legszegényebb vidékén regisztrálták, a spanyol-portugál határ mentén lévő Extremadurában, ahol tavalyhoz képest az árak csupán 9,4 százalékkal növekedtek, s egy négyzetméterért alig 624 eurót kérnek.

A Tasamadrid piackutató cég 2002 májusában végzett felmérésében a tengerparti apartmanok esetében a 2002-es átlag 1460 eurós négyzetméterárról 2003-ra négyzetméterenként 240 eurós átlagos árnövekedést regisztrált, ami 16,4 százalékos drágulást jelent. A Földközi-tenger partszakaszain az emelkedés 18 százalék volt, ami 1468 eurós négyzetméterárat jelentett az előző évi 1247 euró helyett. A tengerparton a legolcsóbb ingatlanok a Costa del Solon és a portugál határ között találhatók, ahol 1050–1500 euróba kerül egy négyzetméter, a legdrágább pedig Marbella és Barcelona környéke, hiszen ott 1200–5100 euróig változhatnak az árak négyzetméterenként. Ingatlanpiaci szakértők szerint az idén Spanyolországban átlagosan 15 százalék körüli drágulással lehet számolni.

Forrás: Napi gazdaság

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.