időjárás -3°C Judit 2023. december 10.
logo

Tiltott klímagépeket árulnak a boltokban

Magyar Nemzet
2004.08.23. 05:57

A Magyar Nemzet információi szerint még mindig kaphatók Magyarországon olyan klímaberendezések, amelyek forgalmazása már csaknem egy éve tilos. Az úgynevezett klórozott-fluorozott-szénhidrogénekkel, vagyis erősen ózonbontó hűtőközeggel feltöltött berendezéseket többnyire akciós áron kínálják a kereskedők.

Tavaly hozta meg a kormány az ózonréteget pusztító anyagok felhasználását szabályozó rendeletet. Ez egyebek mellett kimondja: bizonyos típusú hűtőközeget használó berendezések (hűtők és klímák) gyártása és forgalmazása 2003. szeptember 30-a után tilos. A listán lévő gázokat több néven is emlegetik.

A tudomány a klórozott-fluorozott-szénhidrogének között tartja őket számon, és a HCFC csoportba sorolja őket, az ide tartozó gázzal töltött berendezések gyári lapján pedig az R22 jelölés áll a hűtőközeg rubrikában. A szabályozás ennél jóval átláthatóbb: a rendelet értelmében ezeknek a készülékeknek tavaly október elsején végleg el kellett volna tűnniük az áruházakból, ennek ellenére azonban a mai napig kaphatóak. Többnyire kedvezményes áron kínálják őket – a hatóságok tudtával.

A lap információi szerint egy magánszemély ugyanis a szabálysértések kivizsgálására a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséget és a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi Felügyelőséget is felkérte, a beadványt azonban mindkét hivatal visszadobta, mondván, az ellenőrzés nem tartozik a hatáskörébe.

A jogszabály szerint egyébként a tiltott hűtőközeggel felszerelt berendezések gyártóit minimum ötvenezer forintra büntethetik, de információink szerint eddig még senki sem kapott komolyabb bírságot.

A törvény betűje és végrehajtása közötti ellentmondást a szakma is érzi; Zoltán Attila, a Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetségének elnöke a Duna Televízióban nemrégiben kijelentette: a környezetvédelmi tárcának olyan hatékony intézkedéseket kellene hoznia, hogy polcokról lekerüljenek a szabálytalan készülékek, amelyek forgalmazásával nemcsak a hazai, de az európai uniós rendelkezéseket is megsértik a kereskedők.

Szóban szigorú hatóságok

Szigorúbb hatósági munkát vár el a környezetügyi hatóságoktól Persányi Miklós. A környezetvédelmi tárca vezetője a napokban az esztergomi ivóvízszennyezés hatására rendelte magához az érintett szervezetek vezetőit, arra kérve őket, hogy kiemelt figyelmet fordítsanak az ellenőrzésekre. Persányi elsősorban a veszélyes gyárakra és üzemekre hívta fel a figyelmet, a kereskedelemről azonban – legalábbis a minisztérium honlapján közzétett tájékoztató szerint – nem ejtett szót. (E. Cs.)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.