időjárás 7°C Vilma 2022. december 5.
logo

Egymással dulakodtak a nyilasellenes tüntetés résztvevői

Udvardy Zoltán
2004.10.15. 17:16

Csepelről érkezett antifasiszta punkok verekedtek össze a nyilasellenes tüntetés egyik résztvevőjével a péntek esti megemlékezésen. A rendőrök előállították őket. Budapesten és több vidéki nagyvárosban, így Debrecenben és Pécsett is tüntettek a neonáci eszmék ellen.

A rendőrök gyors közbelépése vált szükségessé a Terror Háza előtt ahhoz, hogy a nyilas terror áldozataira emlékező, eredetileg ellentüntetésként megszerveződött, több ezer fős demonstráció ne váljon tömegverekedéssé. Hat tüntetőt állított elő a rendőrség a Terror Háza közelében. Mint az a Magyar Televízió esti hírműsorában közölt felvételen is látható volt, a fiatalok náciellenes feliratú pólókban vonultak fel.

A fiatalok egy idősebb tüntetővel kerültek összetűzésbe, aki valószínűleg félreértette a trikójukon látató jelképeket és feliratokat, és nekik rontott, „Rohadt fasiszták!” felkiáltással. Már a demonstráció előtt is szükség volt a rendőrség közbelépésre, amikor egy hölgy a felállított emlékfalon szereplő „Rabló MSZP” feliratot kiegészítette azzal, hogy „SZDSZ”. Mint arról a Hír TV is beszámolt, ekkor egy idősebb férfi üvöltözni kezdett vele, majd meglökte, mire a hölgy a rendőrökhöz menekült. Kisebb vita és az adatok felvétele után a felek távoztak a helyszínről.

A ma esti demonstráción Hiller István, az MSZP alelnöke síkra szállt a fasiszta eszmék terjedése ellen, s azt mondta: „Van mit féltenünk”. Magyar Bálint, az oktatási tárca vezetője úgy vélte: aki a barbár eszmék híveinek engedményt tesz, igent is mond azokra. Az SZDSZ-es politikus is nemet mondott a nácizmusra, az antiszemitizmusra és a rasszizmusra.

Nem politikusok vagy katonák, hanem civil emberek, demokraták tiltakoznak a fajgyűlölet ellen – mondta Glatz Ferenc, az MTA volt elnöke a Műcsarnok előtt azon a demonstráción, amelyet többek közt roma és zsidó szervezetek kezdeményeztek.

Glatz elmondta: örömmel töltötte el az is, hogy tagjai vagyunk immár Európai Uniónak, amely szerinte egy olyan közösség, ahol bárki szabadon felszólalhat az olyan jelenségek ellen, mint a magyarországi romákat ért atrocitások, a vajdasági magyarokat ért támadások, vagy akár a franciaországi zsidó sírok rombolása.

A Terror Házánál tartott megemlékezés után este még bárki elhelyezheti az emlékezés virágait, vagy zsidó szokás szerint az emlékezés köveit.

Magyar Televízió, radio.hu, hirtv.hu

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.