időjárás 4°C Virág 2022. november 26.
logo

Sikeres volt a 13. nemzetközi bor- és pezsgőfesztivál

MNO
2004.10.06. 08:56

Szeptember 9–12. között rendezték meg a tizenharmadik nemzetközi bor- és pezsgőfesztivált, amely idén ismét rekordokat döntött. A standok jó néhány újdonsággal találkozhatott a látogató. Egyre nagyobb számban jelennek meg a rendezvényen a külföldi termelők is.

A várbeli borkiállítás és -vásár alkalmat kínál arra, hogy bárki felmérhesse, hol és merre tartanak a hazai termelők és kereskedők. Rengeteg újdonság tűnik fel ilyenkor a standokon.
Az ország első borvidékének tekintett Tokaj, borászatai hozták a szokásosan magas színvonalat. Három új pincészet emelkedett ki: a Béres Szőlőbirtok, amely rövidesen berobban a köztudatba, a Dorogi testvérek és a Patrícius Borház. A vörösborok vonatkozásában dicséretre érdemes Franz Weninger 2002-es Spern Steiner cabernet franc-ja, és a nem kevésbé virulens 2002-es Spern Steiner syrah. Némi megtorpanás után újra csúcsra jár a Vylyan: 2003-as pinot noirja, amely az 1998-ast és a 99-est idézi. Tovább kapaszkodik felfelé a képzeletbeli ranglistán az egri Lőrincz György: 2002-es superior bikavérje is.

A fehérborok közül Fekete Béla 2002-es hárslevelűje és Bussay László 2003-as traminije volt kiemelkedő.

A fesztiválon egyre nagyobb számban jelentkező külföldiek is kínáltak néhány finomságot. A Wein & Co Ausztriából, hozott néhány igazi csemegét, főként fehérben: Pragertől Grüner Veltlinert, Polztól sauvignon blanc-t, Alois Krachertől késői szüretelésű muskotályt. Bemutatkozott Dél-Afrika is, lehetett kóstolni Nederburgot és KVW-t, chenin blanc-t, pinotage-t, syrah-t is.A fesztivál rendezvényein hetvenezer látogató vett részt, közülük több mint negyvenezer a várbeli kiállításon. Zilai Zoltán, a Magyar Szőlő- és Borkultúra Kht. ügyvezető igazgatója szerint „fantasztikus volt a közönség” és „nagyszerű az időjárás”. Türelmes, kulturált, borértő emberek keresték fel a standokat. (Világgazdaság)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.