időjárás -1°C Ambrus 2022. december 7.
logo

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra

Szili államfői álmokat dédelget és a Sándor-palotába készül?

Magyar Nemzet
2004.10.08. 23:06

Toller László visszalépésével már csak két elnökjelölt, az esélyesnek tartott Hiller István és Szekeres Imre maradt versenyben egy héttel az MSZP tisztújító kongresszusa előtt. Úgy tudjuk, Szili Katalin kiszorulása a párt vezetéséből a politikus államfői ambícióival is magyarázható.

Köztársasági elnöki ambícióival magyarázzák szocialista forrásaink Szili Katalin párton belüli háttérbe szorulását. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a házelnök megállapodást kötött Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel jövő nyári államfői jelöléséről. Szili egy hónappal ezelőtt még az MSZP morális megújítására hivatkozva jelentette be, hogy indul a pártelnöki tisztségért, majd feltételezhetően a kormányválság utáni átrendeződött erőviszonyokat felmérve visszalépett. A héten már azt közölte, hogy semmiféle vezető tisztséget nem vállal a pártban.

Nem önszántából ugyan, de Jánosi György, a választmány elnöke is kiszorul az MSZP vezető testületeiből, mert nem kapott megfelelő számú jelölést.

– Akik az MSZP-ben az elmúlt időszakban demokratikus kritikát engedtek meg maguknak, most nehezebb helyzetbe kerültek, ez nem tetszik nekem – fogalmazott Kósa Ferenc. A filmrendezőként ismertté vált MSZP-képviselő sajnálná, ha akár Jánosi György, akár Szili Katalin kimaradna a szocialista párt felső vezetéséből, hiszen „mindketten a párt bizonyos élő lelkiismereteként szólaltak meg”.

A politikus szerint szükséges volt a fiatalítás a pártban, ám ez olyanoknak kedvezett, „akik mögött szinte semmiféle szellemi teljesítmény nincs, valamilyen hullámzáson keresztül ide-oda jutottak, különféle vezetői posztokat szereztek meg”.

A pártelnökségért folyó, egyedülállóan nyílt versenynek kikiáltott tisztújítási folyamat a jövő hét végi kongresszusra formális eseménnyé degradálódik, miután Toller László bejelentette: elfogadta Gyurcsány Ferenc felkérését a miniszterelnök mellett működő önkormányzati kabinet vezetésére, ami azt is jelenti, hogy nem kíván vezető tisztséget betölteni az MSZP-ben. A politikus az elnökség mellett az elnökhelyettesi posztra is jelölést kapott.

– Választanom kellett, ha tisztességesen és eredményesen szeretnék kandidálni az elnökhelyettesi posztra, akkor ebben az esetben ennek következményei vannak, hiszen mindegyik jelölt vállalta, hogy lemond az éppen hatályos tisztségéről – mondta újságírók előtt Pécs polgármestere.

Ennek ellenére erősen kétséges, hogy a kormányfő támogatottja, Hiller István hajlandó-e lemondani kultuszminiszteri posztjáról, ha – a várakozásoknak megfelelően – elnökké választják. Toller egyébként pártelnökként szívesen látja Hillert, aki régóta személyes jó barátja.

A kultuszminiszternek egyetlen vetélytársa maradt, Szekeres Imre, az MSZP jelenlegi alelnöke, akit elnökhelyettesnek is jelöltek, s aki elveszítette politikai államtitkári posztját. Ez utóbbi tisztségre Juhász Ferenc honvédelmi miniszter is esélyes, aki kormányzati funkciójáról is hajlandó lenne lemondani, ha a párt második emberének választanák.Még nem sikerült véglegesíteni a kongresszus külföldi vendégeinek listáját, az egyeztetések azonban javában zajlanak – közölték az MSZP sajtóirodáján. A Népszabadság ezzel kapcsolatban tényként közölte, hogy a szintén az október 15-i hétvégére szervezett nemzetközi baloldali csúcstalálkozó résztvevői nem jelennek meg a tisztújító kongresszuson.

A balatonőszödi üdülőbe szervezett Haladó kormányzat című konferencián a tervek szerint megjelenik Tony Blair brit miniszterelnök, Gerhard Schröder német kancellár, Stanislas Gross cseh miniszterelnök, Aleksander Kwasniewski lengyel elnök, Jose Luis Rodriguez Zapatero spanyol, Göran Persson svéd kormányfő, Adrian Nastase román miniszterelnök, Ricardo Lagos chilei, Thabo Mbeki dél-afrikai elnök, Meles Zenawi etióp, Paul Martin kanadai, Ri He Csan dél-koreai, valamint Helen Elizabeth Clark új-zélandi kormányfő.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.