időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Tiltakoznak az egészségügyi dolgozók

MNO-összefoglaló
2004.10.07. 09:02

Reggel óta tart az egészségügyi munkavállalók sztrájkja. A tiltakozás célja a betegek biztonságos ellátásához szükséges személyi és tárgyi feltételek megteremtése és a bérkövetelések teljesítése. Cser Ágnes EDDSZ-elnök – aki Szegeden tartózkodik – elmondta, hogy az országban több helyen is próbálták visszatartani a dolgozókat a demonstrációtól.

A délután 4-ig tartó munkabeszüntetésben részt vesz a Szegedi Új Klinika, a kisteleki rendelőintézet, a veszprémi kórház, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház Miskolcon, valamint a dunaújvárosi és a székesfehérvári kórház. A főváros egészségügyi intézményeiben nem sztrájkolnak a dolgozók. Több vidéki kórház támogatásukról biztosította a sztrájkolókat. Cser Ágnes, a sztrájkot meghirdető szakszervezet vezetője a Magyar Rádiónak elmondta: a dolgozók úgy érzik, nem az ő felelősségük, hogy meglegyenek a gyógyítás feltételei. A sztrájkból a fekvőbetegek és a sürgősségi ellátásra érkezők semmit nem érzékelnek, az előre eltervezett, nem sürgős műtétek viszont csúsznak.

A szegedi Új Klinikán a sztrájk csupán abból érződik, hogy csend van az aulában, hiszen még időben értesítették a betegeket arról, hogy a mai napon a halasztható eseteket nem látják el. Pécsett nem sikerült megteremteni a munkabeszüntetés törvényes feltételeit, ezért csütörtökön nem sztájkolnak a dolgozók. Egyetlen aláírt dokumentum hiánya akadályozta meg a demonstrációt – tájékoztatta a rádiót Kassai Miklós, a sztrájkbizottság tagja. Az Egyetemi Klinikákon kétszázan viselik a kék szalagot, ezzel jelezve szolidaritásukat a sztrájkolókkal.

Csatlakozott a sztrájkhoz a miskolci kórház is, ahol szintén csak a sürgős eseteket látják el. Tarr Sarolta főorvos, a szakszervezeti bizottság elnöke úgy fogalmazott: a jelenlegi egészségügyi kormányzat kötéltáncra kényszeríti a gyógyító intézményeket, amelyek létszámleépítésre kényszerülnek, nem bírják kifizetni a gyógyszerek megemelt áfáját, a 37 százalékkal többe kerülő energiát, és a beígért hatszázalékos béremelés is elmaradt. Miskolcon a baleseti sebészeten hét pácienst láttak el, kilencen más időpontot kaptak. Az általános sebészeten három beteg szorult azonnali ellátásra, a Gyermekegészségügyi Központban pedig tizennyolc kisbeteget láttak el a sebészeti ambulancián. A híradásoknak köszönhetően nagyon kevesen keresték fel a Miskolci Megyei Kórház szakambulanciáit.

A Fejér Megyei Szent György Kórház minden intézményében sztrájkolnak az egészségügyi dolgozók, csatlakozott hozzájuk a dunaújvárosi kórház is kék szalaggal, támogatóként a móri kórház is. A munkabeszüntetés az intézmény valamennyi területét érinti, természetesen kivételt képez a sürgősségi betegellátás, a szülészet és a gyermekellátás – mondta a székesfehérvári kórház sztrájkbizottságának képviselője. Hozzátette: vállaltuk, hogy az onkológiai betegek ellátása teljes mértékben zavartalanul történik. A járóbeteg-ellátást viszont nagymértékben érinti a sztrájk. A helyi és az országos médiában is két napja hirdetjük, hogy a mai nap folyamán sztrájk lesz, ezért kérjük a betegeket, hogy csak sürgős esetben keressék fel intézményünket – hansúlyozta a sztrájkbizottsági képviselő.

Varga Judit a Magyar Szakdolgozói Kamara fejér megyei járóbeteg-alelnöke a közrádióban arról beszélt, hogy a járóbeteg-ellátásban egyes területeken nagyon nagy a zsúfoltság, hosszú a várakozási idő. Magyarországon a betegeknek ugyanaz az ellátás járna, mint más országokban, azonban pénzhiány, orvoshiány, asszisztens- és nővérhiány miatt nem mindig tudjuk nyújtani azt, amit szeretnénk – szögezte le.

Cser Ágnes, az EDDSZ vezetője Szegeden tartózkodik, ahonnan a sztrájkhullám indult. A Magyar Rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy a Heim Pál Kórház munkavállalói vezetői nyomásra visszaléptek. Az országban több helyen is próbálták visszatartani a dolgozókat. Nem szabad eltitkolni, hogy nagyon sok intézményvezetőt felelősség terhel az egészségügyben kialakult helyzetért, mivel nekik kellett volna kiharcolni a megfelelő feltételek megteremtésért – fűzte hozzá. Bár Rácz Jenő az ágazati érdekegyeztető fórum összehívását tervezi, Cser közölte: ennek semmi köze nincs a sztrájkkövetelésekhez, mert kormányzati szintű egyeztetések alapján kell elérni a célkitűzéseket.

Az EDDSZ-elnök szerint elképzelhetetlen a gyors megoldás: az új egészségügyi miniszter, Rácz Jenő már felvette ugyan a kapcsolatot a magyar orvosi kamarával és a szakszervezettel, de egyelőre biztosan nem tud elfogadható javaslattal előállni.

Éger István a Magyar Orvoskamara elnöke közölte a rádióban, hogy nem a kormány kasszájából várnak segítséget, hanem a magyar államháztartásból, a járulékfizetők és az adófizetők pénzéből.

Rácz Jenő, az egészségügyi tárca vezetője szerint nincsenek előtte a pontos sztrájkkövetelések. Ágoston Zsuzsanna, a szegedi Újklinika sztrájkbizottságának egyik tagja a Magyar Rádiónak elmondta, hogy már régóta ott fekszenek a tárca asztalán ezek a pontok. 1500 milliárd forintot vontak ki az egészségügyből a rendszerváltás óta. Az egészségügyiek követelései közé tartozik ennek a pénznek az ütemezett és garantált visszafizetése.

Az Egészségügyi Minisztérium egyelőre nem kommentálja a sztrájkkezdeményezést – hangott el a Magyar Rádióban.

Az EDDSZ országos sztrájkbizottsága korábban többször fordult a kormányhoz annak érdekében, hogy egyeztető tárgyalásokat tartsanak. Medgyessy Péter korábbi miniszterelnököt háromszor kérték, illetve Gyurcsány Ferenchez is fordultak már, hogy jelöljenek ki tárgyaló partnert. Ez egyik esetben sem történt meg. A kormány azzal utasítja el az EDDSZ sztrájkbizottságát, hogy helyi ügyről van szó, de természetesen erről szó sincs, mivel országos szintű megoldást igényel az egészségügyi dolgozók helyzetének rendezése, amire az egészségbiztosítási alapból kell forrásokat biztosítani – mondta a Magyar Nemzet Online-nak Ágoston Zsuzsanna.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.