időjárás 14°C Zalán 2023. március 30.
logo

Kormányváltástól tartanak, de még 5 évet akarnak a magántévék

Magyar Nemzet
2005.01.27. 23:20

Az előírt időpontnál korábban hosszabbíttatnák meg koncessziós szerződéseiket az országos kereskedelmi televíziók a médiahatóságnál – értesült a Magyar Nemzet. A sietség oka az lehet, hogy 2006-ban kormányváltástól tart a két műsorszolgáltató.

Tíz évre kapták meg az országos kereskedelmi televíziók földi sugárzási jogukat a médiahatóságtól 1997 júliusában. Ez a szerződésben előírt jogosultságuk egyszer hosszabbítható meg, legfeljebb öt évre. A TV2 és az RTL Klub szerződése 2007 júliusában jár le és a hosszabbításnál a médiatörvény előírását kell figyelembe venni – mutatott rá Szalai Annamária, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) fideszes delegáltja. Szerinte a médiatörvény kimondja, hogy a hosszabbítási igényt tizennégy hónappal a jogosultság lejárta előtt kell bejelentenie az igénylőnek, és az ORTT ezt követően dönt az elfogadásáról. Ezt a határozatot tehát még nem lehet meghozni – mondta Szalai.

Fontos előzmény, hogy Kovács György, az ORTT elnöke a múlt év októberében Brüsszelbe látogatott, mert az őt meghívó Dirk Gerkens, az RTL Klub vezérigazgatója informális beszélgetést kívánt folytatni vele. A Magyar Nemzet akkori információi szerint a találkozó hátterében a műsorszolgáltatási szerződés meghosszabbítása állt.

A lap forrásai úgy látják: a televíziók tulajdonosai azért sürgetik az eljárást, mert attól tartanak, hogy 2006 után egy Fidesz-győzelem esetén nagymértékben romlana az esélyük az ORTT-vel folyó tárgyalásokon. Még annak tükrében is, hogy 2008 márciusáig a mostani ORTT dolgozik tovább, hiszen a médiahatóság költségvetése nagyban függ a parlamenti erőviszonyoktól. Félelmüket pedig az alapozza meg, hogy a baloldali ciklus alatt félreérthetetlenül a jelenlegi kormánypártok kommunikációját segítették elő.

Szalai Annamária úgy látja: a helyzetet súlyosbítja, hogy a médiafinanszírozás 2006-ra mindenképp összeomlik, mert az ORTT-hez tartozó Műsorszolgáltatási Alapnak több a kiadása, mint a bevétele. Szerinte a csődöt csak a médiatörvény módosításával lehetne megelőzni. A delegált azzal is érvelt, hogy az ORTT saját maga csonkította bevételeit azzal, hogy a hatodára csökkentette a Sláger és a Danubius Rádió koncessziós díját, és e műsorszolgáltatók esetében két éve precedenst is teremtett a műsorszolgáltatói szerződéseik előre hozott meghosszabbításával.

Újhelyi István, az MSZP alelnöke a napilap kérdésére hangsúlyozta: 2006-ban nem kormányváltásra készül az MSZP, míg „a koncessziók ügyében a törvény szerint kell eljárni úgy, hogy az állam, a televíziók és a nézők jogai ne sérüljenek”. Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója elmondta: örülnének a mielőbbi hosszabbításnak, de egyelőre arról tárgyalnak az ORTT-vel, miként módosuljon a szerződésük. Szerinte az RTL-nek nincsenek kormánypreferenciái, és csak azért sietnek, mert sok időbe kerül az új szerződés kidolgozása. A TV2 elöljárói elérhetetlennek bizonyultak a Magyar Nemzet számára.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.