Zuschlag Kiskunhalason is „gyanús pártépítést” folytatott

Újabb, törvénytelen pártépítési üggyel hozza kapcsolatba a Halasi Tükör című lap Zuschlag Jánost, aki a lap állításai szerint 2002-ben hazai színekben, Kiskunhalason duzzasztotta fel gyanús körülmények között az MSZP taglétszámát. Zuschlag az MNO-nak nyilatkozva jogi lépésekről beszélt a lappal szemben, s elmondta: ellene politikai színezetű eljárás folyik, s az MSZP döntheti el, hogy aktívan folytathatja-e a politizálást.

2005. 01. 21. 10:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kis pártépítés-sztori címmel cikksorozatot indított a Halasi Tükör című lap. A sorozat tegnap megjelent első részében arról írnak a szerzők, hogy 2002-ben Kiskunhalason is gyanús körülmények között nőtt meg az MSZP-szervezet tagjainak száma – írja a Népszabadság.

A jelentős létszámnövekedésben a lap szerint a fő szerepet Zuschlag János, az országgyűlési képviselői mandátumáról nemrég lemondott szocialista politikus játszotta. Zuschlagot a közelmúltban gyanúsítottként hallgatták ki a Vas megyében történt tagfelvételekben játszott szerepe miatt. A lapban megjelent cikk alcíme úgy szól: Zuschlag János bukása után megszólalnak a bennfentesek.

A cikksorozat első részében arról írnak a szerzők, hogy a Bács-Kiskun megyei településen 1999 óta túlnyomó többségükben ismeretlen fiatalokat, több tucat romát is mozgósítva jelentős mértékben növekedett a helyi szocialista szervezet. A lap szerint a jelentős létszámnövekedésben a fő szerepet Zuschlag János játszotta, a folyamat pedig a parlamenti mandátumáról lemondani kényszerült fibiszes politikus hatalomátvételét szolgálta volna a kiskunhalasi MSZP-szervezetben. „A sokáig alvó, öreg párttagokat egy botrányos jelenetekig fajuló gyűlés ébresztette fel” 2002 tavaszának végén, amikor is a halasi polgármester-jelöltet megválasztó küldöttgyűlésen Zuschlag és hívei váratlanul nem az akkor már nyilvánvalóan esélyes Várnai Lászlót támogatták, hanem az „ idegen” Komáromi Szilárd mögé sorakoztak fel – írja a Halasi Tükör. A lap megjegyzi, hogy az akkor még kiegyenlítődött erőviszonyok miatt végül is Várnait jelölték. Az újság egyébként kitér arra is, hogy amíg a rendszerváltoztatás után a helyi MSZP-szervezet létszáma alig haladta meg a százat, mára már 420-450 körülire becsülhető.




A cikkel kapcsolatban megtettük a jogi lépéseket, a lappal szemben büntetőjogi és polgári peres eljárást fogok indítani, hiszen a lapban megfogalmazottak kimerítették a rágalmazás, a rossz hír keltésének cselekményét – nyilatkozta az MNO-nak Zuschlag János, akinek a Halasi Tükörben megjelent információkkal és jövőbeni terveivel kapcsolatban tettünk fel kérdéseke.

Zuschlag a 2006-os választásokkal kapcsolatos esetleges indulására vonatkozó kérdésünkre elmondta: korai lenne még erről beszélni. „Nyilvánvaló módon szeretnék politizálni” – tette hozzá. Az ellene folyamatban levő eljárásról, amely gátat vethetne további politikai karrierjének, elmondta: „Az, hogy egy politikai felhangú ügyben meggyanúsított a rendőrség, alapvetően nem gátja politikai szerepvállalásomnak, de nyilvánvalóan ezt a pártnak kell eldöntenie.”

Arra a kérdésre, hogy kiskunhalasi képviselőként mit keresett Vas megyében, ahol a Zala Megyei Rendőrfőkapitányság meghallgatásokat tartott, majd a Vas Megyei Főügyészség megalapozottnak tartotta a gyanút, hogy tíz Vas megyei Fibisz-szervezetet csak papíron alapítottak meg, Zuschlag aláhúzta: a vasi pártügyhöz „semmi köze nincs”. Kijelentette: ő a Fibisz elnökeként lett meggyanúsítva. (A mandátumát korábban visszaadni kényszerült országgyűlési képviselőt az üggyel kapcsolatban „rabosították” a Vas megyei rendőrkapitányságon – a szerk.) Hozzáfűzte: ő nem írta alá a kérdéses pártalapítási papírokat, és azok alapján az országos elnökség egyetlen szervezetet sem vett nyilvántartásba.

Zuschlag, aki nemrég Zanzibárba, az Indiai-óceán térségébe utazott repülőn, az utazás anyagi hátterét firtató MNO-nak kijelentette: vagyonnyilatkozata nyilvános, egyébként most került sor arra a nászútra feleségével, amire tavaly, esküvőjük után nem kerülhetett sor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.