Nem kötelező kiváltani a személyi igazolványt

A személyi igazolvány kiváltása nem kötelező – erősítették mega az MNO-nak belügyi források a Népszabadság hírét. Kórházi kezeléshez nem kell a személyi, ugyanakkor a bankok számlanyitáskor kérik ezt az okmányt.

MNO
2005. 10. 12. 8:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A személyi igazolvány jelentős változásokon ment át az elmúlt ötven évben. Adattartalma a rendszerváltás után egyre szűkült. Dr. Kóbor József, a BM Központi Hivatalának főosztályvezetője elmondta: a személyazonosító igazolvány 1991-ben már nem tartalmazhatta a személyi számot, a foglalkozást, a munkaviszonyt, illetve a házastárs és gyermek(ek) adatait, tíz évvel később, 2001-ben pedig már a lakcímet, a kitiltást és a pártfogó felügyeletet sem. A mostani szabályok szerint az igazolvány tartalma már csak a „természetes azonosító” adatokra –név, születési hely és idő, anyja neve –, továbbá a fényképre és a saját kezű aláírásra korlátozódott.

A személyazonosításra alkalmas okmányok köre 2000-ben az útlevéllel, egy évvel később pedig a kártya típusú vezetői engedéllyel bővült. Kilétünket tehát e három hatósági igazolvány egyikével már igazolni tudjuk, ebből adódóan nem vagyunk kötelezhetők más okmány bemutatására. Sőt, a személyi igazolvány kiváltása sem kötelező, csak akkor, ha ezen hatósági igazolványok egyikével sem rendelkezünk. Viszont mind a mai napig többféle adattartalmú személyi igazolvány van forgalomban, hiszen annak cseréje csak az igazolvány lejártakor aktuális.

Igazolványunkat csak a törvényben meghatározott esetekben és az ott meghatározott célból vagyunk kötelesek bemutatni vagy átadni a hatóságoknak, ilyen például a közigazgatási hatóság, az adóhatóság, a vámhatóság, a közterület-felügyelet, a munkaügyi felügyelet és a rendőrség.

A polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról rendelkező 1992. évi LVI. törvény 29. szakaszát 1999-ben módosították – fejtette ki az MNO érdeklődésére Boros Gábor,a Belügyminisztérium főcsoportfőnökségének főosztályvezető-helyettese. A törvény értelmében a személyi igazolvány mellett minden olyan hatósági dokumentum – így az útlevél vagy a jogosítvány is – alkalmas a személyazonosság igazolására, amely tartalmazza a szükséges adatokat. Boros megerősítette, hogy a személyi igazolvány kiváltása például az előző személyi lejárta esetén nem kötelessége az állampolgárnak. A személyi igazolvány kizárólagos használata például a választójog gyakorlásánál vagy büntetőjogi eljárás során válhat szükségessé. Hatóságok csak jogi felhatalmazás esetén ragaszkodhatnak a személyi igazolvány bemutatásához.

Kórházi kezelésnél, érkezzen bár a beteg ambuláns ellátásra vagy beutalóval, a személyi igazolvány már régóta nem jelent abszolút feltételt – jelentette ki az MNO-nak Gerő Gábor, a Jáhn Ferenc Kórház igazgatója. A taj-kártyához sem ragaszkodnak, ha a beteg meg tudja adni a taj-számát. A személyi okmány itt kiváltható útlevéllel vagy jogosítvánnyal, esetleg a lakcímkártyával.

Személyi igazolvány nélkül lehet tehát élni, csak kissé nehézkesen: például bankszámla nyitásakor a lakossági számlákat vezető bankok kérni szokták a személyi igazolványt, amelyről gyakran fénymásolatot is készítenek.

Anomáliákhoz vezet a bankszektor és a telefontársaságok egy részének manapság alkalmazott gyakorlata, amikor az ügyfeleiktől személyazonosságuk igazolására csakis a személyi igazolványt fogadják el, hiszen ha az állampolgár más, erre alkalmas okmánnyal is tudja igazolni magát, nem kötelezhető erre, azaz e gyakorlat jogellenes – írja a Népszabadság.

Ahhoz, hogy személyi igazolvány helyett más igazolványt is el tudjon fogadni egy pénzintézet, ahhoz ezt a folyamatot hozzá kell igazítani a pénzmosás elleni küzdelemről szóló jogszabályokhoz és a PSZÁF ez irányú ajánlásaihoz – tájékoztatták az MNO-t a Raiffeisen Bankban. Ezt követően természetesen – amennyiben jogszabály nem írja majd elő a személyi igazolvány kiváltását – a bank is alkalmazkodni fog elvárásaival. Fontos szempont azonban a biztonságos azonosíthatóság a számlatulajdonos szempontjából is, ennek hiányában nem szűrhető ki az, hogy idegen személy magát a számlatulajdonosnak kiadva leemelné a számlatulajdonos pénzét. Ez az egész bankrendszerbe vetett bizalmat rengetné meg, ami pedig beláthatatlan társadalmi következményekkel
járhatna. Ezért minden ilyen lépést a számlatulajdonosok érdekében alapos biztonsági előkészítésnek kell megelőznie – fogalmaztak az MNO érdeklődésére a Raiffeisen Bank jogászai.

A rendőrségi igazoltatások kapcsán felmerülő problémákról Földes Ádám, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) adatvédelmi programvezetője a Népszabadságnak elmondta: a jelenleg hatályos rendőrségi törvény alapján tulajdonképpen bárkit lehet igazoltatni. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos is aggasztónak tartotta korábbi nyilatkozataiban a rendőri igazoltatások jelenlegi gyakorlatát. Hangsúlyozta: a rendőrnek nincs joga csak úgy, kinézete miatt igazoltatni valakit, mondjuk azért, mert az illetőnek lila a haja.

Dr. Kóbor József elmondta: a polgár maga dönt az információs önrendelkezési joga alapján adatainak kiszolgáltatásáról. Felmérések szerint azonban az állampolgárok többsége nincs tisztában a személyes adataihoz fűződő jogaival, holott az információs önrendelkezés 1989 óta alkotmányos alapjogunk.

MNO, Népszabadság

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.