időjárás 9°C Brúnó , Renáta 2022. október 6.
logo

Karácsony beismerte, szemétkáosz fenyeget Budapesten

Kezdődnek a tárgyalások a cukorreformról

MNO
2005.11.21. 10:27

Holnap kezdődnek a tárgyalások Brüsszelben a cukorreformmal kapcsolatos politikai megegyezés érdekében. A reform rövid távon alapjaiban rendíti meg az európai, köztük a magyar cukortermelők helyzetét. Egyebek mellett azért van szükség a négy évtizede változatlan rendszer megújítására, mert a világpiac által diktált feltételekhez sokkal keservesebb lesz alkalmazkodniuk a termelőknek.

Az uniót a WTO elmarasztaló döntése kényszeríti a cukortermelés 40 évvel ezelőtt bevezetett szubvenciójának felülvizsgálatára: a cukortermelő fejlődő országok, elsősorban Brazília, valamint Thaiföld és Ausztrália ugyanis panaszt tettek a Világkereskedelmi Szervezetnél, hogy az EU országai a megállapodott mennyiséget túllépve exportálnak támogatott áron előállított cukrot a világpiacra, és ezzel ellehetetlenítik a szegény országok cukoreladását – írja az eurohirek nyomán a tőzsdefórum.hu.

Az Európai Bizottság kidolgozta reformelképzeléseit, amelyek lényege, hogy 2007-től kezdődően két év alatt 39 százalékkal csökkentik a cukor ártámogatását. A termelőket csak a veszteség 60 százalékának erejéig kompenzálják. Az elképzeléseket több tagállam – péládul Németország, Svédország – támogatja, míg például Finnország és Portugália aggodalommal kommentálta, a cukoriparból élők körében pedig hatalmas felháborodást váltott ki a cukorreform híre. Júliusban húsz országból több mint 6 ezer gazda vonult fel Brüsszelben traktorokkal és cukorrépával, tiltakozva a jövőjüket befolyásoló döntések ellen. Az EU országaiban mintegy 325 ezer ember foglalkozik cukorrépa-termesztéssel, közülük – a tüntetők szerint – 120 ezernek a megélhetése kerül veszélybe.

A magyar álláspont Gráf József szakminiszter tájékoztatása szerint az, hogy egy olyan típusú változtatást, amelynek következtében Magyarországon megszűnne a cukorrépa-termesztés és a cukor feldolgozása, semmilyen körülmények között nem fogadnak el. Miként megírtuk, a cukorreformmal kacsolatban egy magyar javaslat is született. Glattfelder Béla (Néppárt) kidolgozott egy tervet, amely az Európai Bizottság tervezeténél jóval mérsékeltebb, 25 százalékos árcsökkentést és a termelők csaknem százszázalékos kompenzációját javasolja. Glattfelder a piaci egyensúly fenntartása érdekében ugyanakkor hatékony intézkedéseket dolgozott ki a kedvezményes cukorbehozatali lehetőségekkel való csalások és visszaélések megakadályozására. A magyar képviselő által kidolgozott javaslatok alapján az európai cukortermelők érdekeit figyelembe vevő konszenzusos vélemény születhet az Európai Parlamentben.

(Forrás: eurohirek, tőzsdefórum.hu, MNO)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.