Az MSZP közeli Leisztinger Tamásé a kubai számla

A Kubai Nemzeti Bankkal szemben fennálló több mint hétmilliárd forint értékű követelést vásárolt meg a Magyar Követeléskezelő (MKK) Rt.-től az MSZP közeli Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó Forrás Rt. mindössze 500 millió forintért – értesült a Magyar Nemzet.

Magyar Nemzet
2006. 04. 05. 22:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lapunk birtokába jutott dokumentumokból kiderül: a többmilliárdos követeléshez, amely 2004-es árfolyamon számolva 14,1 millió eurót tett ki, 500 millió forintért jutott hozzá a Leisztinger-féle társaság. A Magyar Nemzeti Bank 1985-ben, majd azt követően részletekben helyezett betéteket az akkor még testvéri szocialista kubai állam nemzeti bankjába. Kuba azóta többször is megerősítette a magyar állami szerveknek a követelés jogosságát, bár a tárgyalások odáig nem jutottak, hogy a több mint hétmilliárd forintnak megfelelő összeget vagy egy részét is átutalja a Magyar Nemzeti Banknak, illetőleg a Magyar Követeléskezelő Rt.-nek.
A Magyar Nemzeti Bank 2001-ben pályázat útján értékesítette a követelést a szintén állami tulajdonú, a Magyar Fejlesztési Bank felügyelete alatt álló követeléskezelőnek.

Ezt követően 2004-ben írt ki nyílt közbeszerzési eljárás helyett meghívásos pályázatot az MKK, amelyre három jelentkező céget hívtak meg. Közülük esett a választás a Magyarország egyik leggazdagabb üzletemberének érdekeltségébe tartozó Forrás Rt.-re. A követelés vételárát ugyan minimum 870 millió forintban határozta meg a követeléskezelő részvénytársaság, ám mégis nyertesnek választotta ki a Leisztinger Tamás által fémjelzett cég 500 millió forintról szóló ajánlatát. Lapunk szerette volna megtudni a Forrás Rt.-től, hogy végül nekik mennyi pénzt fizetett a kubai fél, vagy tovább értékesítette-e egy újabb magántársaságnak a betétkövetelést, ám a társaságnál azt a választ adták, hogy nem vettek meg követelést a Magyar Követeléskezelő Rt.-től. Utóbbinál viszont azt a tájékoztatást kaptuk Rosenthal Zoltán vezérigazgatótól: a banktitokra vonatkozó szigorú szabályokra tekintettel mindössze annyi mondható el, hogy a Magyar Követeléskezelő Rt. a 2002 októberében általa megvásárolt követelést pályázati úton értékesítette 2004 második felében. „A pályázati kiírásban feltételként szerepelt, hogy a követelés kötelezettje az átruházáshoz hozzájárulását megadja, amely megtörtént. A követelés tulajdonjoga a teljes vételár megfizetésével 2005 januárjában szállt át. Társaságunknak a követelés átruházását követően a kötelezettel további kapcsolata nincs.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.