időjárás 27°C Ábrahám 2022. augusztus 16.
logo

Pokorni: Gyurcsány álszent hipokrita

MNO
2006.04.06. 07:50

Fontos dolog a kórházak tulajdoni helyzete, de még fontosabb, hogy kinél van az egészségbiztosításra szánt 1550 milliárd forint – mondta Pokorni Zoltán a köztelevízióban. A Fidesz alelnöke óvott a mostani kormánypártok által javasolt magánbiztosítós modelltől, az oktatásügyről pedig megállapította: Gyurcsány álszent módon viselkedik, Magyar Bálint pedig alkalmatlan.

Igazi kockázata van annak, hogy a kormánypártok szétszedhetik az egészségbiztosítót – jelentette ki Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke a Nap-kelte szerdai műsorában. Pokorni szeint a kórházak tulajdonjoga, vagyoni helyzete fontos kérdés, de még fontosabb, hogy kinél van az az 1500 milliárd forintnyi pénz, amit ma egészségügyre befizetünk. Az alelnök szerint a szocialisták és a szabad demokraták abban egyetértenek, hogy kell egy harmadik pillér a biztosítási rendszerben: szándékaik szerint a ma egységes szolidaritás-jellegű biztosítást megbontanák, és egymással versengő magánbiztosítókat engednek rá a piacra.

A politikus szerint a kérdés az, hogy meddig terjed a ma egységes szolidaritás, és meddig jön be az életünkbe a magánbiztosító rendszer: mandulaműtétig, a szülésig, vagy pedig csak az egyágyas szobáig. Pokorni Szlovákia példáját hozta fel, ahol egy-másfél évvel ezelőtt 25 magánbiztosító jött létre, ebből egy éven belül 19 csődbe ment. A jelenlegi kormánypártok azt mondják – hangsúlyozta Pokorni –, hogy a magánbiztosító-rendszer jobb, mert hatékonyabb. Az alelnök azt ajánlotta: vegye meg mindenki az Egészségügyi Közgazdasági Szemlének a mostani számát, amelyben összehasonlították, hogy mennyit költ a maga működésére, menedzsmentre, adminisztrációs költségre a TB, az egységes állami egészségbiztosító: másfél százalékot, ugyanakkor a magánbiztosítók 15 százalékot költenek saját magukra, és e fölött még 26 százalékot piacszerzésre, összesen tehát 41 százalékot. Az 1500 milliárd forintnak a 41 százaléka menne önmagára a biztosítóra, azaz nem több lenne, nem hatékonyabb lenne a pénz felhasználása, hanem rosszabb – érvelt a fideszes politikus.

Arra a műsorvezetői megjegyzésre, hogy ez csak a szabad demokraták elképzelése, nem a szocialistáké, Pokorni megjegyezte: „hányszor jártunk már úgy, hogy összeállnak a szocialisták meg a szabad demokraták, a szocialisták mondanak valami szépet, aztán kénytelenek a koalíciós alku miatt megegyezni az SZDSZ-szel”. Erre példaként említette az oktatást, amelyben ugyanígy vezették be annak idején a tandíjat, vagy ugyanígy lett az ingyenes étkezésből, az ingyen tankönyvből rászorultság-elvű. „Szétteszik a kezüket, és azt mondják, hogy sajnos az SZDSZ akarja” – jelentette ki Pokorni. Éppen ezért semmilyen garanciát nem lát a Fidesz arra, hogy az egészségügy területén nem ugyanígy járnak-e el.

Túl kaotikus az oktatásügy

Pokorni Zoltán – utalva a szerda esti miniszterelnök-jelölti vitára –dicséretes dolognak tartja annak a felismerését, hogy Magyar Bálint nem jól vezette az oktatási tárcát. „Túl sok volt a botrány, túl sok volt a szőnyeg alá söpört korrupciós ügy. És túlságosan kaotikus ma az oktatásügy ahhoz, bárki azt mondhassa, hogy ez így jó”.
A politikus álszent dolognak tartja, hogy miközben Gyurcsány Ferenc szeptember elején kijelentette, hogy ő azt szeretné, ha minden faluban lenne iskola, eközben bezártak 616 iskolát a négy év alatt, sőt, épp szeptember elsejétől lépett életbe az a költségvetési szabály, hogy a falusi gyerekek tízezer forinttal kevesebbet kapnak. „Erre a legfinomabb jelző, amit kénytelen vagyok használni, hogy álszent hipokrita, és a legdurvább, hogy nem mond igazat” – mondta Pokorni..

A szocialista párt ma úgy tesz, mintha most esett volna ide az égből, mintha négy éve nem ők kormányoznának – jelentette ki az alelnök, aki szerint ha ma idejönne egy ausztrál választási megfigyelő és figyelné itt a beszélgetéseket meg a kampányt, azt kérdezné: „ jó, jó, de hát ki volt kormányon négy évig?”.

Pokorni szerint a 2002-es ötvenszázalékos béremelés már rég elolvadt. A politikus úgy látja, az akkori béremelés egyébként indokolt és lehetséges is volt, ám nem ment volna csődbe a költségvetés akkor, hogy ha ezzel párhuzamosan nem verik szét a Széchenyi-tervet. „Félszárnyú repülő nem marad a levegőben” – mondta, utalva ezzel arra, hogy csak úgy lehet jóléti intézkedéseket hozni, ha ugyanakkor a kormány a másik oldalon a gazdaság dinamizálására is áldoz.

Pokorni kijelentette: az a növekedés is, amit ma Magyarország magáénak tudhat, az nagyrészt a gazdaságélénkítő Széchenyi -tervnek köszönhető, s ha az nem lett volna, ma még tragikusabb állapotban lenne a magyar költségvetés.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.