Schönthal Henrik a brókerbotrány vádlottjai között

Vádat emelt szerdán a Fővárosi Főügyészség (FF) Schönthal Henrik ellen – tájékoztatta az mno-t Morvai Attila, a vádhatóság szóvivője. Schönthalt különösen jelentős értékre, folytatólagosan elkövetett sikkasztással, különösen nagy értéket meghaladó, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett pénzmosással, és magánokirat-hamisítással vádolják.

Swendt Pál
2006. 04. 20. 10:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügyészség azt indítványozta az Fővárosi Bíróság eljáró bírájának, hogy a személyi és tárgyi összefüggések okán Schönthal ügyét egyesítse a K&H-ügy irataival, és javasolta korábban zárolt vagyonának elkobzását is – tette hozzá Morvai Attila.
Schönthal vagyonára az ügy sértettjeként szereplő K&H Bank már korábban bejelentette igényét, így kétséges, hogy a bírósági eljárás befejezése után lehet-e még elkobozni valamennyit a zárolt összegből.
A jelenleg házi őrizetben lévő Schönthal Henrik a brókerbotrány huszonkettedik vádlottja. Az ügyészség álláspontja szerint, az eljárás további szakaszában a lakhelyelhagyási tilalom is megfelelő kényszerintézkedés lehet az üzletember ellen.
Mint arról korábban beszámoltunk: Kulcsár Attila, a K&H Bank egykori ügyvezető igazgatója, a brókerbotrány főszereplője az ügyészségi kihallgatása idején azt vallotta: Schönthal Henriket – aki korábban az IBUSZ londoni kirendeltségét vezette – Forró Tamás exriporter, a vádlottak egyike mutatta be neki, és az üzletember még Montrade nevű off-shore cégét is felajánlotta a törvénytelen tranzakciók lebonyolításához. Schönthal ellen közvetlenül a brókerbotrány kirobbanása után adott ki nemzetközi körözést a rendőrség.
A nyomozás adatai szerint, Schönthal Henrik a Montrade Establishment Ltd. kézbesítési megbízottjaként a dublini off-shore vállakozás magyarországi irodáját vezette. A cég számlájáról utalták át azt a 6,2 milliárd forintot, amelyet később szír pénzváltók vettek fel az Inter-Európa Bank egyik fiókjából, majd a bróker megbízásából magánszemélyekhez továbbították az elsikkasztott összegeket. Miután a K&H Bank Eqities brókercégnél elkövetett bűncselekménysorozat a hatóságok tudomására jutott, Schönthal Floridába távozott, de tavaly szeptemberben önként hazatért, és a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai a Ferihegyi repülőtéren őrizetbe vették.
A bűncselekmény-sorozat elsőfokú tárgyalása május 3-án kezdődik a Fővárosi Bíróság Varga Zoltán vezette tanácsa előtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.